Élet-Stílus

Az autónk hívhatja majd a mentőt

admin
admin

2011. 06. 06. 15:06

Hazánk is csatlakozott az egységes európai vészhívó-rendszer létrehozásának egyezményéhez. Évente 20-25 embert menthet meg az eCall rendszer hazai bevezetése - írja a Vezess.hu.

Schváb Zoltán közlekedési helyettes államtitkár Magyarország nevében aláírta az európai egységes vészhívó-rendszer létrehozásáról szóló eCall Egyetértési Megállapodást hétfőn Lyonban – írja a Vezess.hu. A közös célok megvalósítását vállaló országok, gépjárműgyártók, telekommunikációs szolgáltatók, biztosítótársaságok és más szereplők 2004 óta csatlakozhatnak az együttműködéshez.

A járműben elhelyezett eCall rendszer az utasok által kezdeményezett, vagy a beépített érzékelők aktiválásával automatikusan történő vészhívást tesz lehetővé. A fedélzeti egység közvetlen hangösszeköttetést létesít az ügyfélszolgálati központtal. Ezzel egy időben elküldi az esettel kapcsolatos, minimálisan előírt adatokat (mint például időpont, helyszín, gépjármű azonosítója stb.) a hívást fogadó üzemeltető számára.

Az Európai Bizottság megbízásából, magyar szakértők közreműködésével készült átfogó hatástanulmány szerint az eCall hazai bevezetésével a közlekedési balesetekben elhunytak száma mintegy 2-2,5 százalékkal csökkenthető, tehát évente mintegy 20-25 áldozat menthető meg Magyarországon. A mentési idő a rendszernek köszönhetően 10-15 perccel rövidülhet.

Néhány gyártó már jelenleg is beszereli autójába a rendszert, de az EU azt szeretné elérni, ha 2015-től minden az Unióban forgalomba helyezett új autóban széria lenne.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.