Élet-Stílus

A Dacia lett az új népautónk?

Több új autót adtak át májusban a tavalyi hasonló hónaphoz képest. A válságban a privát szféra megtalálta új kedvencét.

Májusban 5345 új gépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, ez 16,3 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit a Data House szerdán közölt, előzetes adatai szerint. A cég közleménye alapján az első öt hónapban 25 452 új gépjárművet, a tavaly január-májusinál 14,1 százalékkal többet helyeztek forgalomba.

Róbert Gábor az elemző cég részéről az fn.hu-nak elmondta továbbra is a flottavásárlások uralják a piacot, májusban 68 százalékban ilyen átadások hozták a darabszámokat. A privát vásárlások száma továbbra is 1000-1500 darab autó közt szóródik. Kialakult egy néhány modellből álló “csapat”, amelyet mostanság is el lehet adni a piacon a magán vevőknek.

A legjobban a Dacia tudott növekedni, első sorban a Duster megy, amelyből idén eddig összesen 427 darabot helyeztek forgalomba. (Ennél a modellnél 60-40 százalék a privát-céges vásárlás aránya.) Ugyancsak a privát szférában sikeres a Fiesta, a Nissan Qashquai, és a Corsa.

Ugyanakkor tovább tart a Suzuki mélyrepülése, hónapról hónapra kevesebb autót helyeznek forgalomba, májusban összesen 96 darabot, míg egy hónappal korábban még 126 darabot. (Igaz a negatív rekord 92 darabbal 2011 februárjában volt.)

Személygépkocsiból egyébként 18 913-at hoztak forgalomba az első öt hónapban, ami 9,5 százalékkal több a tavalyinál. Nőtt, 30,9 százalékkal a kishaszonjárművek forgalomba helyezése is, január-májusban elérte a 3961-et.


A Dacia lett az új népautónk? 1
Az idei előrejelzéseket tekintve nem változott az előrejelzés számottevően – mondta el Róbert Gábor – a 18 márkát alapul vevő tervezett idei átadások száma 50 ezer darab alatt marad, míg kishaszon járműből mintegy 10 ezer darab kerülhet forgalomba.


Egy daciat ki kell érdemelni?!



Azt gondoltam, új autó vásárlási szándékommal „én leszek a király”, de
rájöttem, még én lehetek hálás, hogy elkölthettem három és fél milliót.
Úgy tűnik, egyáltalán nem érdeke a kereskedéseknek, hogy autót adjanak
el. A vásárlás közben kialakítottam az értékesítők tipológiáját.(Kollégánk személyes jellegű írása.)



Ajánlott videó

Olvasói sztorik