Élet-Stílus

“A kulturált ember vigyáz a világra”

„Az idő érték, ne pazarold ücsörgésre, semmittevésre. Vesd bele magad valamibe, harcolj jó ügyekért” - hangzik Vivienne Westwood tanácsa. Az extravagáns divattervező és aktív környezetvédő szerint már azzal is tehetünk a környezetvédelemért, ha egy napig nem eszünk húst. Interjú a brit divatikonnal.

Vivienne Westwood korszakalkotó divattervező, élő legenda, mindig megújulni képes művész, divatikon és progresszív gondolkodó. A brit divatikon szerint – akivel a Marie Claire magazin készített interjút – manapság vészesen keveset foglalkozunk a kultúrával, és ez összefüggésben áll azzal az ökológiai katasztrófával, amely felé közeledünk. “Ha művészetszerető, illetve olvasó emberré leszel, és kiszállsz az állandó fogyasztás ördögi köréből, akkor nem válhatsz áldozattá, kevésbé fog befolyásolni a reklám és a hírverés” – hangoztatja Westwood.

Nagyon szenvedélyesen érvel a Föld védelmében ahhoz képest, hogy divattervező.

Mindennél fontosabbnak tartom a kérdést, hogy mit tehetünk mi magunk a világunkért. Az első, hogy tájékozódunk. Rengeteg információ jön-megy körülöttünk – ki kell szűrni a lényeget. Beszélj emberekkel, gyakorolj nyomást a döntéshozókra! Különösen azokra az olajtársaságokra kellene egy nagyot koppintani, amelyek szépen lelépnek, miután elfuseráltak valamit, és „elfelejtenek” rendet tenni maguk után.

“A kulturált ember vigyáz a világra” 1Mit szólt a tavalyi év drámai olajkatasztrófájához a Mexikói-öbölben?

Szerintem egy időre fel kellene függeszteni a mélytengeri olajfúrásokat. Az Egyesült Államoknak, Kanadának és Oroszországnak nem arról kellene vitatkozni, hogy melyik országé legyen az Északi-sarkvidék és az ott található olaj, hanem elismerni, hogy a természeti erőforrásokra az egész világnak joga van, nem kisajátíthatók. Pillanatnyilag a meglévő olajkészleteket kellene használnunk és kifejleszteni alternatív, fenntartható energiaforrásokat, amíg még nem túl késő.

dizájnerruhát tervezett az olvasóknak

Vivienne Westwood egy exkluzív – mindenkire passzoló – dizájnerruhát tervezett a Marie Claire olvasóinak, amelyet az etikus ruhakészítésre szakosodott People Tree gyártott. Az organikus pamutból készült ruhadarab megvásárlásával, nemcsak a túlélésért küzdő bangladesi garo törzset támogathatjuk, hanem az indiai Gujaratban biopamutot termelő farmereken is segíthetünk.

Divattervezőként milyen változásokat vezetett be a Föld védelméért a saját vállalkozásában?

Például népszerűsítem a „csináld magad”, a „hasznosítsd a régit” mozgalmakat. Ne vegyél újat, hanem varrj kabátot a régi törülközőkből. A gyerekek pedig miért ne hordhatnák az apjuk régi ingét átalakítva? Készítsd el a saját pólódat úgy, hogy rátűzöd a macskád képét vagy bármi mást, amit rá tudsz rajzolni vagy nyomtatni.

De nem mindenki olyan kreatív, mint ön. Ráadásul, amit mond, az ellenkezik az egész divatiparággal. Jön a nyári, az őszi, a téli és a tavaszi kollekció, a legújabb trendek, a kötelező darabok…

“A kulturált ember vigyáz a világra” 2

A lényeg, hogy vásárolj kevesebbet, és válassz ügyesebben – a minőséget állítsd a mennyiség elé. Nem hiszem, hogy a megalománia, az örökös felhalmozási kényszer normális lenne. Elhasználtuk a Földet, erre a legjobb bizonyíték a globális felmelegedés. Nálam a minőségen van a hangsúly, és arra törekszem, hogy ezt a nálam dolgozók is megértsék, továbbvigyék. Igen, a divatipar felült egy száguldó vonatra, a mániájuk, hogy minél többet és többet gyártsanak, de én ezt utálom. Megpróbálok olyan ruhákat és kiegészítőket készíteni, amelyeket megéri megvenni. Lassuljunk le, és koncentráljunk a minőségre.
Persze az egészséges növekedésnek nem vagyok ellene: a cégem most nyitott üzletet Kínában és Los Angelesben. Ez persze több utazással és szállítmányozással jár. A környezetszennyezés minimalizálása érdekében szorgalmazom, hogy a munkatársaink kevesebbszer üljenek repülőre, inkább töltsenek el hosszabb időt egy helyen, így legalább belefér az is, hogy megcsodálják a helyi múzeumokat.

Tehát azzal is tehetünk a környezetvédelemért, ha megváltoztatjuk a vásárlási szokásainkat?

Igen, ha kevesebbet repülünk, kevesebb üzemanyag fogy, és kisebb lesz a károsanyag-kibocsátás. De Paul McCartney ötlete, a húsmentes hétfő is remek. Azzal is tehetsz a környezetvédelemért, ha egy napra vegetáriánus leszel. Változtasd meg az étrendedet, és máris tettél valamit a Földért. Ne mástól várd a megoldást, cselekedj! Tervezek is egy tévésorozatot ezzel a címmel.

“A kulturált ember vigyáz a világra” 1Szóval mit tehetsz? Először is bizonyosodj meg róla, hogy egy élhető világot fogsz magad után hagyni a következő generáció számára. Másodszor: tedd fel a kérdést magadnak: „Hogyan tudnám a legtöbbet kihozni az életemből itt és most?” Ennek jegyében menj múzeumokba, hallgass zenét, járj színházba, olvass könyveket. Ha vidéken élsz, menj ki a természetbe, és tanulj tőle. Ez a kultúra. A kulturált ember pedig vigyáz a világra. És a lényeg: mindezért neked kell tenned, nem hozzák tálcán eléd. Minden alkalommal, amikor elolvasol egy könyvet, gazdagabb leszel, tágítod a világlátásodat. Minden festményből, amelyre ránézel, tanulhatsz valamit. Nem a tanárok fogják ezt a szádba rágni, neked kell felfedezned. Mindig, amikor megnézek egy szót a szótárban, boldog leszek, hogy ma is tanultam valamit – elégedettséggel tölt el, mint egy finom falat.

(A teljes interjú a Marie Claire júniusi számában olvasható.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik