Élet-Stílus

Megjelent Spiró György új könyve

Csütörtökön kerül a boltokba Spiró György új könyve, a Kémjelentés. Elmondása szerint azért választotta ezt a címet, mert szerinte ez a szó jellemzi leginkább az írói mesterséget. Spiró jelenleg egy drámán dolgozik.

“Ugyan van egy ilyen című novella is a kötetben, de nem azt akartam kiemelni a többi közül. Úgy érzem, az íróknak ez a feladatuk, hogy kémjelentéseket adnak a társadalom állapotáról az olvasóknak” – indokolta a címválasztást a szerző.

A 216 oldalas kötetben harmincegy novella kapott helyet, ezek közül hat már megjelent. “Ezekről azt gondoltam, hogy elég jók ahhoz, hogy újra megjelenjenek. A többi huszonöt viszont új, még nem jelentek meg kötetben” – tette hozzá Spiró György, megemlítve, hogy az elmúlt tizenegy év terméséből válogatott.

A többi közt a Csirkefej, a Fogság és legutóbbi regénye, a Tavaszi tárlat szerzője a műfajról elmondta: valójában sosem gondolkodott novellákban. “Én drámákat akartam írni, később regényt. Aztán mégis összejött egy-két novella, noha nem tartottam jelentős műfajnak” – emlékezett Spiró György, majd hozzátette: nagy elhatározásra volt szükség, hogy 1987-ben megjelentesse első rövidpróza kötetét, az Álmodtam nekedet.

A Kémjelentés szövegeiről elmondta: nemcsak magyarokról szól, hanem felbukkannak benne a környező országok nációi, sőt oroszok, németek is. “Le kell jutni az egyedi történetek legmélyére, ahol már nincsen közöttünk különbség, hogy a novellák a közös tudásra, a tisztán emberi szituációkra épüljenek” – fogalmazott.

A Kémjelentés bemutatóját június 4-én tartják a Puskin moziban a június 3. és 5. között zajló úgynevezett Magvető Napokon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik