Élet-Stílus

Lesz elég energiánk?

Miközben energiaigényünk egyre nő, jól tudjuk, hogy a hagyományos források végesek. Új technológiák, zöldenergia a Mindentudás Egyetemén.

Az energetika, azaz az energiaellátás és -felhasználás, valamint ezeknek biztonsága napjaink egyik legfontosabb témája. Milyen energiahordozókkal és hogyan elégíthető ki az emberiség egyre növekvő energiaigénye? Milyen hatásokat okozhat ezeknek az igényeknek a kielégítése a környezetben? Aszódi Attila előadása során betekintést nyújt a világ és Magyarország energiafelhasználásának történetébe, majd a jelen helyzetet elemezve, a hagyományos és a megújuló energiahordozók szerepét vizsgálva jut el a jövő lehetséges energiaforrásaihoz és új energetikai technológiáihoz a Mindentudás Egyetemén. Az előadást 2011. május 30-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.



Get Adobe Flash Player





Aszódi Attila az MTA Energetikai Bizottságának elnöke, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Karának docense. Budapesten végezte energetikai mérnöki, majd gépészmérnöki tanulmányait, 2007-ben szerzett doktori fokozatot a BME-n. Kutatási területe az energetika környezeti hatásainak vizsgálata. Az általa kidolgozott módszer alkalmas az erőművek és a komplex energiaellátási folyamatok környezetközpontú tervezésére. Tagja a Magyar Energetikai Társaságnak, az MTA Energetikai Bizottságának titkára. Egyik fő kidolgozója a BME hosszú távú, energetikai témájú kutatóegyetemi programjának. A kutatóegyetemi szervezeten belül a „fenntartható energetika” kutatócsoport vezetője, mely Magyarország hosszú távú energiastratégiájával foglalkozik.
Az emberiség az ipari forradalomig lényegében csak megújuló energiákat használt. Az elmúlt 200 évben háttérbe szorult a napsugárzás, a szél, a víz és a biomassza energiájának felhasználása. A légkörben gyülemlő szén-dioxid veszélyeinek és a kőszén-, kőolaj-, földgáz-, és uránkészletek végességének felismerése mostanában ismét a megújulók felé fordítja a figyelmet. A kérdés csak az, hogy tényleg zöld-e a zöld technológia, és milyen mértékben tudjuk ezzel áthidalni a nehézségeinket? Mindez kiderül a Mindentudás Egyetemén vetített filmből. Az filmet 2011. május 31-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Az előrejelzések szerint egyre gyakrabban fogunk mind társadalmi, mind egyéni szinten az energiával foglalkozni. Nemzetgazdasági szinten évről évre változik, milyen energiahordozókból állítják össze az ország energiallátásához szükséges energiamixet. Milyen változásokat hoznak ebben a nemzetközi trendek, az EU elvárásai? Hogyan hat nagy teljesítményű erőműveink elöregedése? A szél, a víz vagy a biomassza lesz a jövő csodaszere? Változik-e az atomenergia szerepe? Milyen tervek és prognózisok vannak a hazai energetikában? Ezekre a kérdésekre keres választ a kerekasztal beszélgetés, amelyet 2011. június 1-jén az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetít.

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik