Élet-Stílus

Lajhárnevelde

Az Aviaros del Caribe Lajhármenhely édes kis porontyairól mutatunk be egy kisfilmet.

Kétujjú és háromujjú lajhárok a főszereplői a következő kisfilmnek, mely a világ egyetlen lajhármenhelyen készült Costa Ricában. A kölykök plüssállatot ölelnek, közösen esznek, alszanak, és rendkívül aranyosan bambulnak.

De vajon mitől két és mitől háromujjú egy lajhár? A Közép- és Dél-Amerikában élő emlősök két családjának felosztását az állatok mellső mancsa határozza meg, melyeken két vagy három hatalmas karom nőtt. Ezekkel kapaszkodnak az állatok, melyeknek egész szervezete a lógáshoz alkalmazkodott.

Híresen lelassult létformájuk annak is köszönhető, hogy energiaszegény táplálékon, főleg leveleken élnek, melyek emésztéséhez sok idő és energia kell, így akár napi 10 órát is alvással töltenek. A Budapesti Állatkert Pálmaházában testközelből is megnézhetjük, miként alszanak az ablakpárkányon a helyes kis álomszuszékok.

Lajhárok egyébként már az őskorban is éltek. A Megatherium egy ősi, nagy testű óriáslajhár volt, mely a megmaradt csontok tanúsága szerint az 5 métert is elérhette. Képzelhetjük, egyik döngő lépte után mennyivel jöhetett a másik…

Meet the sloths from Lucy Cooke on Vimeo.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik