Élet-Stílus

Leépít az öregség?

Társadalmunk folyamatosan öregszik, 2050-re a magyarok 30 százaléka lesz 65 év feletti, ami számtalan problémát vet fel. Az öregedés ugyanakkor nem egyenlő a szellemi hanyatlással – derül ki a Mindentudás Egyeteme aktuális részeiből.

Az öregedést sok tévhit övezi, például az, hogy természetes velejárója a mentális hanyatlás. Valójában a változások spektruma széles: az élettani, „korfüggő” feledékenységtől az enyhe kognitív zavaron át a szellemi hanyatlásig, a demenciáig terjedhet. A demencia leggyakoribb oka az „évszázad betegsége”, az Alzheimer-kór, melynek tüneteit sokszor az véli magán felfedezni, akinél nem volna indokolt, de még többen nem gondolnak rá még akkor sem, amikor hozzátartozójuk már szellemileg súlyosan leépült – derül ki Tariska Péter előadásából a Mindentudás Egyetemén. Az előadást 2011. május 23-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.



Get Adobe Flash Player





Tariska Péter neurológus, pszichiáter és geriáter szakorvos. Több mint 30 évig az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetben dolgozott, ahol 1992-ben megalapította és 2007-ig, az intézet megszűnéséig vezette az első hazai Memória Klinikát. Jelenleg a Honvédkórház pszichiátriai osztályán demencia szakrendelést vezet. 2002 óta a Magyar Tudományos Akadémia Idegtudományi Bizottságának titkára. A szellemi hanyatlás klinikai kutatásával foglalkozik; több hazai és európai átvizsgálási és kezelési útmutató kidolgozásában is részt vett. 18 könyvet írt vagy szerkesztett. Az Orvosi Hetilap szerkesztősége 1995-ben a munkatársaival írott, a Memória Klinikát bemutató cikkért Markusovszky-díjjal tüntette ki. A Magyar Pszichiátriai Társaság több könyvét is Nyírő Gyula-nívódíjjal honorálta.
Az öregedés genetikailag meghatározott, a külső tényezők által gyorsítható vagy akár lassítható folyamat. Tehát az öregség nem betegség. És az öregedésnek, bár vannak tünetei nem gyógyíthatóak. Ennek ellenére igenis létezik az egészséges öregedés. Nem vagyunk egyformák, ezért mindenki máshogy öregszik. Hogy hogyan, arra keresik a választ a Mindentudás Egyetemén. A műsort 2011. május 24-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

A fiatalság mítosza napjaink meghatározó alapélménye. Sokaknak mindent megér, hogy látszólag dacolni tudjanak a múló idővel. Eközben a társadalom folyamatosan öregszik, és az idősebb korosztályok arányának növekedése az utóbbi évtizedek egyik meghatározó társadalmi jelensége. 2050-re Magyarország népességének közel 30 százaléka lesz 65 éves vagy idősebb. A demográfiai öregedés számos kihívást támaszt a társadalmak elé. Az égető gazdasági és szociális problémák mellett rengeteg szemléleti, mentális és hozzáállásbeli kérdést is felvet. A kerekasztal-beszélgetést 2011. május 25-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik