Élet-Stílus

Bezár a Sirály?

admin
admin

2011. 05. 19. 17:37

Tarlós István főpolgármester kivizsgáltatja a Sirály kulturális központ esetleges bezárásával kapcsolatos ügyet - közölte a Fővárosi Önkormányzat. A kulturális központ hétfőn kapott felszólítást: ürítsék ki az épületet.

Mint azt Szalai-Szabó István, a Sirályt működtető Városi Színház Művészeti Nonprofit Kft. ügyvezetője az MTI-nek elmondta, a Király utcai kulturális központ kiürítésére felszólító önkormányzati levelet hétfőn vette kézhez.

A levél szerint a nonprofit cégnek május 26-án délelőtt tíz óráig “rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotban, kiürítve, tisztán” kell a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat birtokába bocsátania a Sirálynak otthont adó, VI. kerületi Király utca 50. szám alatt található helyiséget. Az indoklás szerint a helyiség használatáról a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvánnyal kötött együttműködési megállapodás 2005. október 31-én megszűnt. A május 5-ei keltezésű levél szerint amennyiben a helyiségek birtokba vétele a kitűzött időpontban meghiúsul, intézkednek a birtokba adásra kötelezésről.

A levél internetes megjelenése nyomán kapott szárnyra a hír, hogy a Zöld Pardon, a Rio és a Tűzraktér után a Sirályt is bezárhatják.

Az önkormányzat közlése szerint Tarlós István főpolgármester szerda délután szembesült először ezzel a problémával. Kiderült, hogy a Sirályt működtető vállalkozásnak hat éve nincs érvényes szerződése a fővárosi önkormányzattal – olvasható Szűcs Somlyó Mária, a fővárosi önkormányzat kommunikációs igazgatójának közleményében.

Szalai-Szabó István a közleményre reagálva az MTI-nek elismerte, valóban nincs szerződésük az önkormányzattal, bár a megnyitás óta törekednek az együttműködésre.
Utalt arra: reménykednek abban, hogy a most esélyt kapnak a párbeszéd elindítására. Mint mondta, a tönkrement épületet rendbe hozva korábban is abban reménykedtek, hogy sikerül az önkormányzattal közösen megoldást találniuk a helyzetre. “Talán most elmondhatjuk mi történik a Sirályban, megmutathatjuk, hogy van a városban egy ilyen hely is” – fogalmazott.

A Sirály pincéjében színház- és koncertterem, a földszinten kávézó-kocsma, az emeleten pedig könyvtár üzemel, a Sirály 2006 októbere óta használja szerződés nélkül a helyiségeket.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egypt's Ali Zein El-Abedin (C) is blocked during the IHF Men's World Championship 2019 Group D handball match between Hungary and Egypt at the Royal Arena in Copenhagen on January 16, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.