Élet-Stílus

Budapesten is felvonul az agyaghadsereg

Május 28-tól Budapesten is látható lesz az első kínai császár legendás életnagyságú agyaghadseregének pontos másolata, ami egy fény- és hangjátékban meg is elevenednek.

A Csin Si Huang-ti kínai császár sírjában talált több ezer agyagfigurát a világ nyolcadik csodája néven emlegetik.

A több ezer éves ember- és állatfigurák másolatait a VAM Design Centerben állítják ki.

Budapesten is felvonul az agyaghadsereg 1

Csin Si Huang-ti kínai császár Időszámításunk előtt 210-ben halt meg. Még életében megrendelte pompás síremlékét. Mivel ő volt az első és egyben az utolsó tagja a császári dinasztiának, ezért a sír létezése is hamar feledésbe merült. 1974-ben Hszijangban, Senhszi tartományban élő földművesek kútfúrás közben megtalálták az első kínai császár síremlékét. Eleinte senki sem hitt a híreknek, hogy egy óriási, életnagyságú hadsereget találtak, mely természetes agyagból készített katonákból áll. A kincs létezése azonban gyorsan beigazolódott és azt 1987-ben a világörökség részévé nyilvánította az UNESCO.

A kiállítás az első kínai császár agyaghadseregét mutatja be magas színvonalú másolatok segítségével, mintegy 800-1000 négyzetméteres területen.


Az árokban 100 életnagyságú katona- és lófigura, valamint fegyvereket találtak. A figurák között található tábornok és tiszt, lovak és fegyverek, ékszerek és használati tárgyak.

Az árok köré az ásatási területet ábrázoló 300 négyzetméteres, színes dioráma mutatja meg a hatalmas méreteket. A látogatók egy emelvényen állnak vagy ülnek és titokzatos hang- és fényjáték mutatja be nekik az első kínai császár és hadseregének történetét.

Budapesten is felvonul az agyaghadsereg 1

A kiállítás mozijában az agyaghadsereg 1974-es megtalálását elmesélő filmet is megnézhetik a látogatók.

A kiállítás május 28-tól szeptember 18-ig lesz nyitva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik