Élet-Stílus

Kiütések mosóportól?

A kellemetlen tüneteket épp azok a szerek okozhatják, amik a kellemes illatot és a nagy tisztítóerőt.

A mosóporok összetétele az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon ment keresztül: a kezdetleges magas zsíroldó hatású hamuzsír helyett, ma már korszerű, 5-15-féle összetevőből álló, különféle színű és illatú termékek között válogathatunk. A foltok eltávolítását enzimek, a puhaságot cellulóz, a fehérséget szerves peroxid-vegyületek okozzák, de egyes mosóporgyártók még felületaktív anyagokat is bevetnek a tökéletes tisztaságért.

A sokféle kémiai összetevő napi szintén érintkezik a bőrrel és az arra érzékenyeknél pirosságot, viszketést, bőrkiütést okoz. Minél több összetevőt tartalmaz a mosópor, annál nagyobb a valószínűsége, hogy valamelyik allergiás reakciót vált ki. A már kialakult bőrtünetek helyi gyulladáscsökkentő krémekkel kezelhetők, ám ha a panaszok újra megjelennek, akkor az egyetlen megoldás az allergén – ebben az esetben a mosópor – kerülése.

A szakértők szerint a folyékony, vagy gél állagú mosószerek nagy előnye, hogy könnyebben feloldódnak, nem tartalmaznak annyi fémet és öblítéssel jobban eltávolíthatók.

AJÁNLOTT LINKEK:

Így okoznak allergiát a mosóporok (inforadio.hu)
Tudjon meg még többet az allergiáról (hazipatika.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik