Élet-Stílus

Levadásszák a szlovák rendszámosokat

admin
admin

2011. 05. 16. 14:48

Törvény gondoskodna arról, hogy akinek állandó lakhelye magyar, ne járhasson idegen rendszámmal.

A gazdasági bizottság hamarosan törvényjavaslat-csomagot nyújt be a parlamentnek, amelyben a gépjármű-kereskedelem és -javítás problémáit orvosolják, erről már tárgyalt Matolcsy György gazdasági miniszterrel – mondta Rogán Antal, a gazdasági bizottság elnöke a bizottság közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságának ülésén hétfőn Budapesten.

A még a tavaszi ülésszakon elfogadható törvényben első helyen áll az, hogy az állandó magyarországi lakhellyel rendelkezők ne járhassanak külföldi rendszámú autóval.

A gépjárműszakma által kért adóváltozások viszont csak az őszi adótörvényekben mehetnek a parlament elé, így azok a jövő év első napjától léphetnek hatályba.

Az autókereskedők és -javítók helyzetét ismertetve Eppel János, a Porsche Hungária ügyvezetője rámutatott, hogy az új autók eladása két év alatt 70 százalékkal esett vissza a magyar piacon, s eközben az 1200 kereskedőből több mint 300 csődbe ment, további 300-400 van még csődveszélyben. Összefoglalva azt kérte, hogy az állam a legális kereskedőknek és javítóknak adjon esélyt azokkal szemben, akik feketén végzik ezt a munkát.
Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke konkrét javaslatokat terjesztett elő. Indítványozta, hogy az állam vezesse be újra a segédmotoros kerékpárok regisztrálását, ezzel lenne biztosításuk, és a külföldön lopott járműveket nem lehetne eladni Magyarországon. A kilométerórák manipulálását büntesse a törvény. Az állandó magyarországi lakóhellyel rendelkezők ne járhassanak külföldi rendszámú kocsikkal, ennek kezelését Németország és Ausztria meg tudta oldani – tette hozzá az elnök.

Knezsik István javasolta még, hogy a regisztrációs adóval együtt a kocsi áfáját is kelljen megfizetni. Jelenleg bevett gyakorlat, hogy egy projekt cég behoz az országba mondjuk száz autót, az áfát bevallja utána, de mire fizetni kellene, már csődöt jelent. Ezt a 20 százalékos árelőnyt a legális kereskedők nem képesek behozni. Ha az állam marad a halasztott áfafizetésnél, akkor viszont a kocsi forgalomba helyezésekor kelljen letétbe helyezni annak az áfáját.

Lehessen levonni az áfakörbe tartozó kocsik javításának az áfáját, illetve a kkv-kat segítené, ha a 4-5 személyt is szállítani tudó kis teherautók áfája is levonható lenne.

Rogán Antal a hamarosan benyújtandó törvénycsomag tartalmából kiemelte a külföldi rendszám problémáját, a kilométeróra manipulálását, és azt is, hogy a biztosítók csak számla ellenében fizessék ki a kárt. A törvény elfogadása után a NAV – médiatámogatással – koncentrált ellenőrzési kampányba kezdene. Ezzel a feketén működő javítóműhelyeknek legalább a felét át lehetne vinni a legális, adózó szférába – mondta a gazdasági bizottság elnöke.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Debrecen, 2015. július 30.
Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Garancsi István, a Videoton FC tulajdonosa a lelátón a labdarúgó Európa Liga-selejtezőjének harmadik fordulójában játszott Debreceni VSC - Rosenborg mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2015. július 30-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.