Élet-Stílus

Megszűnik a Magyar Kultúra Alapítvány

admin
admin

2011. 05. 13. 14:48

A kormány döntött arról, hogy kezdeményezi a Magyar Kultúra Alapítvány megszüntetését; a Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent határozat szerint a határon túli magyar és a hazai szellemi élet képviselői közötti kapcsolatok szervezését is ellátó alapítvány feladatait a jövőben a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. látja el.

“Az alapítvány céljainak megvalósítása, feladatának további ellátása közfeladatot ellátó szerv által hatékonyabban megvalósítható” – szerepel a kormányhatározat szövegében.
A dokumentum szerint a kormány a megszűnő Magyar Kultúra Alapítványnak a hitelezők kielégítése után fennmaradt vagyonát a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatására fordítja, az alapítvány feladatait a továbbiakban az alapkezelő látja el. Az MTI telefonon megkereste a Magyar Kultúra Alapítvány igazgatóját, Koncz Gábort, aki nem kívánt nyilatkozni.

A kormány Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kezdeményezésére tavaly decemberben döntött úgy, hogy nonprofit gazdasági társaságok és központi költségvetési szervek veszik át harmincöt, a kormány által létrehozott alapítvány és közalapítvány feladatait, ezek ugyanis megszűnnek. Az akkori határozat megbízta az állami vagyon felügyeletéért, valamint a kormányzati tevékenység összehangolásáért felelős minisztert: tegyék meg a szükséges intézkedéseket egyes alapítványok és közalapítványok megszüntetése érdekében. Az akkori határozat azt is rögzítette, hogy a kormány többségi részesedéssel közhasznú szervezetként működő nonprofit gazdasági társaságot alapít az eddigi feladatok ellátására.

A megszűnő alapítványok között szerepel a többi között a Nemzetközi Pető András Közalapítvány, a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány, a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány, a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Határon Túli Magyar Oktatásért Apáczai Közalapítvány, a Környezetgazdálkodási Oktatási Fejlesztésért Alapítvány, a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány és a Magyar Könyv Alapítvány.

A határon túli magyar források koordinálásáért felelős Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. a Szülőföld Alap, mint elkülönített állami pénzalap jogutódja biztosítja a jogosult intézmények, civilszervezetek és programok finanszírozását.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.