Élet-Stílus

Meddig lesz tiszta víz a pohárban?

A víz alapvető éltető elemünk, amely nagy mennyiségben van jelen bolygónkon, ám a szárazföldi élőlények számára hasznosítható formában sok helyen ritka kincs. A víz és az vízgazdálkodás kérdéseit tekinik át a Mindentudás Egyetemének következő részei.

A Föld felszínének több mint hetven százalékát víz borítja, de ebből a vízből a fogyasztható édesvíz alig három százalékot tesz ki. Ez az édesvíz az élet feltétele, de gyakran az élet- és vagyonbiztonságot fenyegető kockázati tényező is. Ennek a korlátozottan rendelkezésre álló, sérülékeny erőforrásnak a fenntartható használata századunk egyik legfontosabb és legnehezebb feladata – derül ki a Mindentudás Egyetemén Mádlné Szőnyi Judit előadásából. . Az előadást 2011. május 16-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti.

Either scripts and active content are not permitted to run or Adobe Flash Player version
10.0.0 or greater is not installed.



Get Adobe Flash Player





Mádlné Szőnyi Judit 1986-ban szerzett geológus diplomát az ELTE Természettudományi Karán. Pályája során korán felismerte a medenceléptékben működő felszín alatti vízáramlási rendszerek jelentőségét, és meghonosítta ezt a témát az egyetemi oktatásban. Megteremtette műhelyében a nemzetközi hidrogeológiai kutatásba való bekapcsolódás személyi és infrastrukturális feltételeit. Főbb kutatási területei: a felszín alatti vizek sérülékenységi vizsgálata, az üledékes medencékben zajló folyadékmozgás megismerése, a hipogén karsztosodás folyamatainak elemzése, a geotermikus energia fenntartható hasznosítása. Jelenleg az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszékének egyetemi docense, a Hidrogeológia és Geotermia Műhely vezetője.
Víz-választón

A víz vitathatatlanul az egyik legfontosabb környezeti tényező. Alapvetően meghatározza a növénytársulásokat, arra is hatással van, milyen állatfajok élnek egy területen. A települések helyét vízpart, források, természetes átkelők határozták meg, a mezőgazdaság és az ipar számára pont olyan nélkülözhetetlen, mint a háztartások számára. A víz mennyisége persze ritkán annyi, amennyire épp szükségünk van, a túl kevés és a túl sok egyaránt komoly problémákat okozhat – az erről szóló dokumentumfilmet 2011. május 17-én az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti..

Víz és a társadalom kapcsolata

Tiszta vizet önteni a pohárba látszólag egyszerű feladat. A vízgazdálkodás nem az. Együtt kell gondolkodni a környező országokkal és az EU-val, hosszú távra kell tervezni, és nagyon komplex jogi, gazdasági és környezeti rendszereket kell átlátni. A vízzel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre keres választ a kerekasztal beszélgetés, amelyet 2011. május 18-án az M1 14:30-kor, az M2 20:30-kor vetíti..

A részletekről és a Mindentudás Egyetemének programjáról ide kattintva olvashat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik