Élet-Stílus

Ezért öl meg az ülés

Az embert eredetileg nem egész napos ücsörgésre találták ki, és ez csak az egyik ok a sok közül.

A napokban a The Daily Beast oldala ötletes grafikával állt elő arról, hogy miért kell az embereknek minél hamarabb felhagyni az ülő életmóddal. A figyelemfelkeltő rajzok többek között rámutatnak arra, hogy az ember már az őskortól kezdve olyan tevékenységeket végzett, mely során mozgott, mint a vadászás, gyűjtögetés, később a földművelés.

A számítógépek, az ülőmunka, a tévé és az internet térhódításával ma már átlagosan legalább 9 órát töltünk széken, kanapén, ágyon ülve, ami még az alvásra szánt átlagos időnél is több. A grafika figyelmeztet, nem erre vagyunk kitalálva, majd hozzáteszi: aki 6 óránál többet ül naponta, annak 40%-kal nagyobb az esélye arra, hogy 15 éven belül valamilyen szív- és érrendszeri betegség miatt haljon meg, még akkor is, ha közben rendszeresen tornázik.

Ennek oka, hogy ülés közben a jó koleszterin szintje, sőt az inzulin hatékonysága is visszaesik, minél több időt töltünk ülve, annál inkább. A kalóriaégetést is lassítja: ülés közben összesen 1 kalóriát égetünk percenként, arról már nem is beszélve, hogy lábaink elektromos aktivitása is leáll. A rajzokat összeállító szakértők szerint az egyetlen megoldás az, ha ésszerű módon megpróbáljuk csökkenteni az üléssel töltött időt és megpróbálunk sokkal aktívabban élni és pihenni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Nézze meg a grafikát itt (andrewsullivan.thedailybeast.com) – angol
A sok ülés rövidíti az életet (lifenetwork.hu)
Miért veszélyes a sok ülés? (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik