Élet-Stílus

Nagy lábon él a ráncos rinobébi

Ez a vidám kis orrszarvú alig két hetes, de már fel-alá galoppozik túlméretezett patáin az ausztrál Monarto Zoo kifutójában.

Igazi dinoszaurusz a déli szélesszájú orrszarvú. Ősei már 33 millió évvel ezelőtt a Földön dübörögtek, külsejük az oligocén földtörténeti kor óta nem sokat változott. Ám ez a Dél-Afrikában élő, vastagbőrű páratlanujjú patás veszélyeztetett helyzetben van. Bármilyen hihetetlen, még mindig átlagosan napi 1 rinocérosz esik áldozatul az orvvadászok puskacsövének. Pedig védelme 2007 óta fokozódott, az állatkertek pedig nemzetközi szaporító programba kezdtek, ennek eredménye ez a kis tank is, aki speciel egy ausztrál állatkert büszkesége.

Dömperünk még nem tudja, hogy mire megnő, 3-4 méter hosszú lesz habteste, súlya pedig akár 3 és fél tonnát is nyomhat. Akkor majd méltóságteljesen poroszkál, ha pedig begurul, nem lesz, ami megállítsa. Most azonban bohókásan ugrabugrál túlméretezett patáin, hegyezi füleit, furcsa kis nyelvét nyújtogatja, aztán megint rájön a szaladgálhatnék. Drága, bumfordi jószág.

AJÁNLOTT LINKEK:
Bővebben a szélesszájú orrszarvúról

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik