Élet-Stílus

Megtalálták a hétfejű ember sírját Budapesten

admin
admin

2011. 05. 07. 10:55

Aquincumban bukkantak a "hétfejű" idős ember sírjára : az elhunytat hat emberfejjel, valamint egy lófejjel temették el.

“A sír a Kr.u. II., de inkább a III. századra keltezhető. Ez az egyik legfurcsább temetkezés, amelyet valaha láttam” – mondta el Lassányi Gábor ásatásvezető régész, aki a szokatlan leletről az ELTE-n rendezett nemzetközi konferencián számolt be.

A Kr.u. II-III. század már a klasszikus római korszak Pannonia életében, mely a Severus-császárok uralkodása idején élte virágkorát. Ekkor érte el Aquincum legnagyobb kiterjedését, ez volt a leggazdagabb időszak a város életében.

Császárcsináló régió

“A III. század közepétől sok támadás éri Pannoniát, a birodalom egyensúlya is megingott. Mivel katonai szempontból nagyon nagy jelentőségű volt Európának ez a régiója, nagy létszámú katonaság állomásozik itt, ennek ellenére már sok bizonytalanság jellemezi a tartomány életét” – magyarázta a régész, hozzátéve, hogy ez a térség császárcsináló régióként is működött.

“Főleg Pannonia déli részéről nagyon sok katonacsászár származott” – jegyezte meg.

Pannoniában sokszínű népesség élt, a bennszülött kelták mellett a birodalom minden szegletéből származó emberek telepedtek le. Aquincum környékén az antropológusok nagyon nagy számban mutattak ki a Meditteráneumból származó egyéneket, ezek aránya különösen magas volt a nők körében. Az idős, 60-78 év körüli férfi átlagos aquincumi lakosnak mondható.

Szegényes temetés

“Szegényesen eltemetett idős ember, akinek a csontjain antropológiai szempontból semminemű különleges testi elváltozás nem volt kimutatható” – mondta Lassányi Gábor.

Fotó: A Sírásók naplója blogból

Fotó: A Sírásók naplója blogból

Annál különlegesebb volt az idős férfi végső nyughelye: a koponyákat tartalmazó gödröt pontosan a sír fölé, annak hantjába ásták bele úgy, hogy a holttestet nem bolygatták meg.

Összesen öt, két párhuzamos sorba rendezett, állkapocs nélküli emberi koponyát találtak, amelyek egy szintén állkapocs nélküli lókoponyát vettek körül. Az emberi koponyák, amelyeken semmilyen halál előtti sérülés nem látható, különböző korú és nemű személyektől származnak.

Alvilági szertartás

“Valószínűnek látszik, hogy azokat már korábbi sírokból kiásva, már csak koponyaként helyezték a gödörbe. Hogy a lókoponya milyen állapotban került a földbe, nem tudtuk megállapítani” – hangsúlyozta Lassányi Gábor, aki szerint valamilyen alvilággal kapcsolatos szertartás keretében kerülhettek a koponyák a földbe.

Hozzátette: a mai Szerbia római kori temetőiben az 1970-80-as években kerültek napvilágra koponyás temetkezések.

“A Pannoniától délre lévő Felső-Moesia (Moesia Superior) tartomány székhelyének, Viminacium nekropoliszában került elő több ehhez hasonló koponyatemetkezés. A szerb kollégáknak sincs magyarázata erre a rítusra. Most újra elővették ezeket a sírokat, úgy tűnik, a mi +hétfejű+ öregemberünk végső nyughelye azoknak a temetkezéseknek lehet a párhuzama. Már felvettem a szerb kollegákkal a kapcsolatot” – tette hozzá Lassányi Gábor.

Részletesen a “hétfejű” idős ember sírjáról a Sírásók naplójában olvasható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.