Élet-Stílus

Fagyos lesz a hétvége

A péntek hajnali rekordok után szombat és vasárnap is előfordulhatnak majd talajmenti fagyok, egyes területeken a fagyhatár két méter magasra is felkúszik. A nappali felmelegedés viszont erősödni fog.

Lassan melegszik majd az idő, szombat hajnalban 0-5 fokot, míg vasárnap virradóra 2-7 fok között értékeket mérhetünk, napközben 20-22 Celsius-fok lesz a csúcs. Szombatra virradóra még sokhelyütt számíthatunk talajmenti fagyokra, az ország északi, északkeleti tájain egyes fagyzugos helyeken akár még két méteres magasságban is 0 fok alá süllyed a hőmérséklet – tudta meg az fn.hu Kurunczi Ritától, az Időkép.hu meteorológusától.
Lassan melegszik

Vasárnap hajnalban az említett fagyzugos helyeken kívül már mindenhol pozitív értékeket mérhetünk. Holnaptól egyébként lassú melegedés indul, hétfőn helyenként 7, csütörtökre 9 fok körül alakul a reggeli hőmérséklet, napközben pedig 20-22 fokot mérhetünk. Számottevő csapadékra nem kell felkészülni.

Forrás: Időkép.hu

Forrás: Időkép.hu

Kurunczi Rita szerint a május elején szokatlan „hideget” egy észak- északkelet felől érkező magassági hidegörvény hozta a Kárpát-medence fölé. A jelenség azonban egyáltalán nem rendkívüli, gondoljunk csak a népi tapasztalatokra: Pongrác, Szervác, Bonifác (május 12., 13., 14.) és Orbán (május 25) nem véletlenül kapták a fagyosszent nevet.

Rekordok dőltek

Pénteken megdőlt az országos és a budapesti hidegrekord is. Az eddigi május 6-i országos hidegrekordot a Nógrád megyei Zabaron mérték 1999-ben, akkor mínusz 1,9 fok volt. Most mínusz 4,2 fokot mértek ugyanott, és az ország további nyolc pontján rögzítettek még az 1999-esnél alacsonyabb hőmérsékletet.

Budapesten több mint százéves rekord dőlt meg, péntek hajnalban Ferihegyen 1,3 fokot mértek. A korábbi rekord 1,8 fok volt, amelyet még 1886-ban rögzítettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik