A kutatók azt már régóta tudják, hogy a gyümölcsök és a zöldségek rendszeres fogyasztása jó hatással van az egészségre: vitamin és ásványi anyaguk tartalma mellett a gyümölcsökben lévő polifenol lazítja az érfalakat, így a szív egészségéért is sokat tesznek.
Francia kutatók most sertésartériákon vizsgálták meg azt, hogy melyek azok a gyümölcsök, illetve azok a gyümölcs-koktélok, amelyek a legaktívabban váltják ki a jótékony hatást. A vizsgálatból kiderült, hogy a szív védelmében a szőlő, tőzegáfonya és fekete ribizli levének keveréke a leghatékonyabb.
Mindazonáltal táplálkozási szakemberek felhívják a figyelmet a gyümölcslevek magas cukor- és alacsony rosttartalmára, és azt javasolják, hogy étrendünkben sokféle gyümölcs és zöldség kapjon helyet.
AJÁNLOTT LINKEK:
A gyümölcs leve egészségesebb, mint a gyümölcs maga? (betegszoba.hu)
(M)ennyire csökkenti a zöldség és a gyümölcs a szívbetegség kockázatát? (kulinarisvilag.hu)
A napi zöldség- és gyümölcsfogyasztás – milyen előnyökre számíthat? (webbeteg.hu)