Élet-Stílus

Miért orgonát adunk anyák napjára?

Az édesanyák ünnepe és a jellegzetes illatú virág ma már elválaszthatatlan.

Az édesanyákat Magyarországon hagyományosan május első vasárnapján köszöntjük. Ez 1925-től van így: ekkor tartotta a Magyar Vöröskereszt az első olyan ünnepet, ami az édesanyáknak és az édesanyákról szólt, összekapcsolva a májusi Mária-tisztelet hagyományaival. A tavaszi időpont sem véletlen: a anyák előtti tiszteletadás, melynek gyökerei az ókori Görögországba nyúlnak vissza akkor még szorosan összetartozott a tavaszi ünnepségekkel, melyek a kikeletet, ezzel együtt az új életet éltették.

Azon, hogy az ünnep nemzetközileg elismert legyen, az amerikai Anna M. Jarvis rengeteget dolgozott. 1907-ben elhunyt édesanyja, ezzel együtt minden édesanya tiszteletére emléknapot szervezett, néhány évvel később, 1914-ben pedig elérte, hogy Wilson, amerikai elnök hivatalos ünneppé nyilvánítsa a napot.

Május első vasárnapján az édesanyákat verssel, virággal, süteménnyel és apró ajándékokkal köszöntjük. A virágok közül az orgona ma már elválaszthatatlan az ünneptől, még az alkalomra íródott versekben is megemlékeznek róla. Nem véletlenül: a május virága, ami az áhítatot jelképezi a botanikusok szerint páratlan szépségével, friss és üde illatával az évek során méltó díszévé vált az ünnepnek.

Persze ezen a napon nemcsak orgonát ajándékozhatunk, a csokor összeállításánál azonban érdemes odafigyelni a virágok, a színük jelentésére. A cserepes virágok a gyökértelen ember földhöz való ragaszkodását, kapaszkodási vágyát szimbolizálják. A vörös virágok szeretetről, a fehérek őszinteségről árulkodnak. A rózsaszínű virág, bizonytalankodást mutat, míg a sárga színű képmutatást, irigységet jelenthet.

Ezzel a néhány kedves dallal szeretnénk köszönteni minden édesanyát anyák napja alkalmából:

AJÁNLOTT LINKEK:

Köszöntő anyák napjára – őket köszöntjük (anyaknapja.eu)
Tudjon meg többet az ünnep hátteréről (wikipedia.hu)
A május virága: az orgona (balintgazda.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik