Élet-Stílus

Thrillert forgattak Budapest utcáin

Ha pár jedlikes diákon múlna, akkor hazánk az akcióthriller-gyártásban is kellőképpen domborítani tudna, akárcsak a vígjátékkészítésben. A Művész című film premierjén járt az fn.hu.

Keverjük össze a Halálkeringő thrillert és a Tűzvonalban akciósorozatot, rázzuk össze, és máris kész A Művész című akcióthriller. Persze, akárcsak egy teljesen új koktél esetében, még ezt is ízlelgetni kell, időről időre felturbózni az összetevőit, hogy még „testesebb” legyen, de kezdeti ínyencségnek ez is megteszi. Az pedig csak jelent valamit, hogy a Csepel Pláza legnagyobb moziterme tombolt, és a nézők állva tapsoltak a vetítés után!

Vegyünk nyolc, érettségi előtt álló, a filmezéshez amatőr módon konyító diákot, akik nem sajnálták arra a tanulás melletti szabad perceiket, hogy leforgassanak egy egész estés filmet. Szabadidejükben forgatókönyvet írtak, betanulták a szerepeket (ráadásul a történelemtanárukat is bevonták epizodistának), kiválasztották a forgatási helyszíneket, teljesen amatőr technikai eszközökkel felvették a jeleneteket, majd meg is vágták, filmzenét is készítettek, valamint megtervezték és legyártatták a film plakátjait is – s mindezt egy év leforgása alatt. A hétvégenkénti, valamint a nyári szüneti forgatásoknak mostanra érett be a gyümölcse: sor került a premierre. Még pedig nem is akárhol: a csepeli multiplex moziban, ugyanis a mozi igazgatója látott bennük annyi fantáziát, hogy felkarolta őket, és biztosította számukra a legnagyobb termet.

Fotók a forgatásról és a premierről

Fotók a forgatásról és a filmbemutatóról

„Nem tudjuk, hogy mennyi tehetségünk van hozzá, de igyekszünk a legtöbbet kihozni belőle” – hangsúlyozta Dömötör Norbert, a film egyik alkotója és szereplője –, az a legfontosabb, hogy szórakoztassunk, illetve hogy együtt legyünk, hiszen a filmkészítésre egy baráti kör állt össze”. A „Van példaképed?” kérdésre nevetve csak annyit felel: „Mindenki, aki csak jobb nálam.”

A filmben a rendőrségi pszichológust alakító jedlikes történelemtanár, Fuchs György számára óriási élmény volt a forgatás. „Megtisztelő és ijesztő is volt egyben, hiszen a srácok a bizalmukat helyezik beléd, vagyis nagyon jól kell “alakítanod”” – hangsúlyozta. Véleménye szerint a közös munka során sokkal közelebb kerülhet a tanár a diákjaihoz, mélyebben is megismerheti személyiségüket, sőt némileg még be is láthat a csapat tagjai közötti kapcsolatrendszerbe. „Ez természetesen sokat segít a napi munka – a tanítás – közben” – tette hozzá az akcióthrillerben szereplő tanár, aki örülne, ha a média, mint tantárgy is szerepelne a tantervben.

Az amatőr diákfilmesek első alkotása, A démoni energia 2010 májusában debütált, ám igazi moziterem helyett akkor csupán a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium egyik osztálytermében. Az akciódúsabb, szövevényesebb szálú A Művész című film – amelyben a jól összeszokott nyomozócsoport egy sorozatgyilkos nyomába ered Budapest utcáin (a Hadtörténeti Múzeumtól kezdve a Váci utcán át egészen az angyalföldi rendőrkapitányság kihallgatóterméig) – további sorsáról az augusztusi Országos Diákfilmszemle megmérettetése dönt majd. Az alkotók mindenesetre már azzal is elégedettek, hogy filmjükkel egy egész mozitermet (sőt, akinek nem jutott hely, a lépcsőn ült!) sikerült megtölteniük.

A felvételek olykor az ablakon kilógva készültek - Képgaléria!

A felvételek olykor az ablakon kilógva készültek

Képgaléria!

Az pedig csak hab volt a forgatás tortáján, hogy olykor ők maguk váltak igazi rendőrségi sztori főszereplőivé. Többek között az egyik belvárosi forgatásnál egy túlbuzgó lakó a nyakukra küldte a kerületi rendőröket, akik három, szirénázó autóval vonultak ki értük, ám egy igazoltatással megúszták. Akárcsak a Gellért-hegyi Szabadság-szobornál felvett lövöldözős jelenetnél, amikor is az egyik szereplő fegyvert lóbálva a kezében szambázott ki a bokrok közül. Sőt a rendőrök akkor is egy nagyot nyeltek, amikor az igazoltatásnál már előre közölték velük, hogy „ja, amúgy egy bomba is van az autónk hátsó ülésén, amely a következő jelenethez kell”.

A vastaps után pedig megvolt minden, ami sztároknak kijár. Volt köszönőbeszéd, ahogy az Oscar-gálán, állófogadás, interjúadás, valamint filmplakát előtti pózolás a vakuk kereszttüzében. Újdonsült filmeseink a kamerát azonban átmeneti időre tankönyvekre cserélik le, hiszen gőzerővel készülnek az érettségi vizsgákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik