Élet-Stílus

Geszti lehet a “mínusz egyedik” nap fellépője

Geszti Péter lehet az idei Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napjának fellépője zenésztársaival; az információt sem a szervezők, sem az előadó nem erősítette meg, de nem is cáfolta.

A rendezvény e heti sajtótájékoztatójára szóló meghívón lévő információk egyértelműen Gesztire illenek. “A Sziget mínusz egyedik napján zenésztársaival, eddigi munkásságának legjobb dalait előadva fellép az a magyar sztár, néha háttér és olykor frontember, aki a nyolcvanas évek egyik sztárcsapatának sikerében vállalt jelentős szerepet” – szerepel a fesztivál meghívóján.

Geszti az Első Emelet szövegírója volt: a magyar sztárcsapat – amely az elmúlt években ismét aktivizálta magát – 1984 és 1990 között hét stúdióalbumot készített, és olyan slágereket gyártott, mint például a Dadogós break, az Állj vagy lövök vagy a Kenguru jobbhorga. “Később alapított egy zenekart, amely együttes rövid élete során 200 ezres példányszámban adott el lemezeket és többszörös teltházat zenélt össze a Budapest Sportcsarnokban” – szerepel a további információk között.

Geszti Péter az Első Emelet 1992-es búcsúja után még abban az évben a zenekar két tagjával, a billentyűs Berkes Gáborral és a dobos Szentmihályi Gáborral (Michel) megalakította a Rapülők nevű formációt, amelyben rapper-énekesként ő volt a frontember. A Rapülők két stúdiólemezt – Rapülők (1992), Rapeta (1993) – készített, mindkét album átlépte a 200 ezres eladott példányszámot és 1994-ben a búcsúkoncerten négyszer töltötték meg a Budapest Sportcsarnokot.

“Majd egy újabb formációval jelent meg a hazai zenei piacon és most is tervez valamit” – áll a fesztivál sajtótájékoztatójának meghívóján. Geszti a Rapülők után alakította meg a Jazz+Az nevű, szintén sikeres pop-dzsessz csapatot, amelyben több énekesnő – Behumi Dóra, Kozma Orsi, Váczi Eszter – megfordult mellette. A Jazz+Az-ban Dés László volt a zeneszerző, az együttes készítette a Kalózok című film zenéjét, valamint két albumot: Egynek jó (1999), Ez meg mi?! (2000).

Hogy most mit tervez, az egyelőre nem ismert. A Sziget fesztivál mínusz egyedik napja idén augusztus 8-án lesz, amikor tehát várhatóan színpadra lép az Első Emelet, a Rapülők és a Jazz+Az is. Tavaly a Kispál és a Borz adott búcsúkoncertet a Sziget mínusz egyedik napján, 2009-ben a Tankcsapda ünnepelte a mínusz egyedik napon 20. születésnapját, 2008-ban pedig ekkor első alkalommal rendezték meg a magyar dal napját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik