Élet-Stílus

Az áfán bukik az e-könyvüzlet

Magyarországon még mindig nem igazán gyújtotta be a rakétákat az elektronikus könyvbiznisz. A kiadók csak mostanában kezdik hozzáférhetővé tenni a könyveiket a táblagépek és könyvolvasók által is elérhető formátumban. Egyelőre a legális tartalomból nincs igazi választék, így aki rákapott az újfajta könyvolvasásra, azok inkább a torrentoldalakon keresgélnek. Az FN.hu Facebook profilján hozzászóló olvasóinkat közül ugyan sokan élből elutasítják a képernyős olvasást, mert a „könyvnek legyen teste, sercegjenek a lapok és illatozzon”, ahogy az egyik olvasónk írta. Többen azonban már megbarátkoztak az új technológiával. Akadt köztük olyan is, aki maga alakítja át a könyveit , így beszkennelve az iPhone-jában magával viszi, és akár a BKV-n kapaszkodás közben is tudja olvasni.

A bugyi sincs ingyen

Persze az utóbbiakból van kevesebb, hiszen egyelőre Kocsis András Sándor, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének elnökhelyettese, és a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója szerint üzletileg még értelmezhetetlen az e-könyvek forgalma. Jelenleg a fejlesztők még a befektető fázisban vannak. A magyar könyvforgalmat nem veszélyezteti, és a könyvpiacra még nincs észrevehető hatása. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, ahol a metrón már egyre gyakrabban látni e-könyet olvasókat, már elindult az áttörés.

A könyves szakember szerint elképzelhetetlen, hogy az e-könyvek a jövőben ingyenes tartalmak legyenek, mert ez szerinte azt jelentené, hogy a világ a feje tetejére állt, és „ingyen lesz a tej, a kenyér és a női bugyi is”. Jelenleg sok százmillió ember él a könyvekből, és hogy a szerző jog az ugyanolyan érték, mint egy kiflihez kapcsolódó árérték. Annak ellenére, hogy a zeneipar is megzuhant a fájlcserélők terjedésével, ha valaki egy kiadó könyveit elérhetővé teszi az interneten, az ugyanolyan bűntett, mintha valaki kiflit lop a Tescóbol.

Bár a könyvkiadók közt nincs egyetértés arról, hogy mekkora engedmény az ideális, és van akik mindössze 10 százalékot engednek, a Kossuth Kiadó vezetője a bolti ár 50 százalékát tartja ideálisnak.

Kedvezményes áfa várható

A e-könyv terjesztői mindemellett csak ajánlani tudják, hogy 20-30 százalékos engedményt adjanak az árból, de nem több eszközük nagyon nincs – mondta Szemere Gabriella, az FN.hu-t is kiadó, a Sanoma Média Budapest könyvkiadási üzletágának vezetője. Szerinte a legnagyobb gond, hogy a kiadók egyelőre nem adnak sok könyvet elektronikus terjesztésre, így nincs elég széles kínálat. Mindeközben a torrentoldalakon már ott vannak az illegális példányok, legálisan csak a töredéküket lehet megvenni, így ha a kiadók továbbra is kivárnak, akkor könnyen úgy járhatnak, mint a zeneipar, amely hatalmasat bukott azon, hogy nem tudott olcsó és legális alternatívát nyújtani az illegális zeneletöltés mellett.

Szemere Gabriella szerint az árversenyben azért is nehéz felmutatni a jelentős előnyt az e-könynyvek oldalán, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium egészen idáig vitatta, hogy a digitális könyveket ugyanúgy megilleti a kedvezményes, 25-ről 5 százalékra csökkentett áfa, mint a papíralapú és a hangoskönyveket. De miután Brüsszelből hivatalosan is megerősítették, hogy egyforma elbírálás alá esnek, hamarosan megszülethet az áfa-csökkentő intézkedés – értesült a Figyelő kormányzati forrásból.

Ha beindul az elektronikus könyvek üzlete, talán visszafordulhat a negatív trend, amely 2009-ben indult el, ekkor ugyanis a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete adatai szerint megállt a tíz éve tartó folyamatos növekedés, és azóta a tavalyi forgalom a 2004-2005-ös szintre zuhant vissza 61,57 milliárd forintra.

Most azonban a könyvforgalmat leginkább a most indult XVIII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál dobhatja meg, amely csaknem 60 ezer kötettel, 200-300 könyvújdonsággal és háromszáz egyéb programmal, koncerttel, beszélgetéssel, gyermekprogrammal várja a látogatókat vasárnapig a Millenáris parkban.

A soros magyar uniós elnökség alkalmából Per Olov Enquist svéd író mellett az Európai Unió a rendezvény díszvendége. A főbejárattal szembeni 100 négyzetméteres EU-standon mind a 27 uniós tagország közösen mutatkozik be.

Az esemény keretében 11. alkalommal rendezik meg az Európai Elsőkönyvesek Fesztiválját, amelyre idén húsz ország küldte el pályakezdő alkotóit, Magyarországot Szvoren Edina képviseli.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik