Élet-Stílus

Állami díjas lett az óriásfallosz

admin
admin

2011. 04. 08. 17:48

Egy hídnyi falloszábrázolás nyerte el az orosz Innováció kortárs művészeti állami díjat a vizuális művészet legjobb alkotásaként.

A Vojna (Háború) művészcsoport “alkotása” tavaly június 14-én készült, a szentpétervári fehér éjszakák idején, amikor mindenki a csodájára jár a Néva folyó felnyitott hídjainak.

A belügyminisztérium szentpétervári épületével szemben felnyíló hídon a híd felét teljes hosszúságában és szélességében betöltő, fehér festékkel igen vázlatosan, de félreérthetetlen módon odavetett hímvessző-ábrázolás vált láthatóvá. Az akciónak nevezett alkotás címe: “Hímtag a KGB fogságában”.
Az alkotást néhány óra alatt megsemmisítették, és az eredeti cím nem is szerepelt a felterjesztésben.

A díjat odaítélő bizottságban többek között helyet foglalt a Louvre egyik kurátora, a következő, 4. Moszkvai Kortárs Biennále leendő kurátora, az Iszkussztvo (Művészet) című folyóirat főszerkesztője, valamint a Moszkvai Kortárs Művészet Múzeumának igazgatója.

A Vojna csoport számos “huligánkodásnak” tekinthető művészeti akciót hajtott már végre Szentpéterváron és Moszkvában.

A csoport két tagja, Leonyid Nyikolajev és Oleg Vorotnyikov akkor is fogházban volt Szentpéterváron, amikor a zsűri a díjra való felterjesztésről döntött, mert egy Palotaforradalom című performansz keretében Szentpéterváron felborítottak több rendőrautót. A művészek mellett számos orosz és külföldi művész és művészeti csoport állt ki, s bár tagjait kaució ellenében szabadlábra helyezték, később újra dolguk akadt a rendőrséggel nem engedélyezett tüntetéseken való részvétel miatt.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.