Élet-Stílus

Mentett madarakat engedtek szabadon

admin
admin

2011. 04. 06. 21:40

Tizennyolc védett, illetve fokozottan védett madarat, gólyákat és egerészölyveket engedtek szabadon a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei.

A mentett madaraknak az elmúlt hónapokban emberi gondoskodásra volt szükségük, mostanra azonban mind az időjárás, mind az állatok kondíciója, egészségi állapota lehetővé tette a szabadon engedésüket. Tizenkét gólya tavaly kelt ki, ám őszre nem tudták elérni a megfelelő fejlettséget és kondíciót ahhoz, hogy a kifejlett madarakkal együtt Afrikába repüljenek. Mivel a természetben emberi segítség nélkül elpusztultak volna, az állatkertben teleltek át.
A hat egerészölyv nem egyszerre, hanem különböző időpontokban került a városligeti intézménybe, részben mérgezés, részben más problémák miatt. Mostanra valamennyi állat meggyógyult, illetve elérte a megfelelő kondíciót, ráadásul a téli időszak is véget ért, ezért mostanra jött el az ideje annak, hogy szabadon engedjék őket – közölte Hanga Zoltán, a fővárosi Állat- ésNövénykert szóvivője. A kert szakemberei évente félezernél is több mentett madárról gondoskodnak más kulcsfontosságú intézményekkel, így a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME), illetve a nemzeti parkokkal együttműködve.

A Hortobágyi Nemzeti Parkkal folytatott együttműködés eredményeként az elmúlt évtizedben mintegy ezer mentett, védett és fokozottan védett madarat engedtek szabadon. Ezek a gyűrűvel megjelölt állatok a későbbi megfigyelések, visszafogások, megkerülések alapján lényegében azonos eséllyel vágtak neki a szabad életnek, mint a mindvégig a szabad természetben élő fajtársaik.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.