Élet-Stílus

Egy édes madár: a kivi

Röpképtelen, tyúk nagyságú, szárny nélküli, hosszú csőrű, szőrös madarat mutatunk be, amely óriástojást tojik.

Az Új-Zélandon élő, veszélyeztetett madár már kedves, vicces külseje miatt is megnyerő jelenség. A kivi nagy, gömbölyded testét szőrszerű toll borítja, két kis hunyorgó fekete szeme alól hosszú csőr nyúlik ki. Nem tud repülni, sőt, szárnya sincsen – a struccalakúak rendjébe tartozik. Éjszakai állat: csőre körüli szőreivel „szagolja” ki puhatestűekből és gyümölcsökből álló vacsoráját.

Külsején túl egészen különleges a szaporodása is: a madarak között a kivi tojása a legnagyobb méretű saját testméretéhez viszonyítva, súlya akár a tojó testének felét is nyomhatja. Ezt az egyetlen nagy tojást ráadásul nem a tojó költi ki, hanem a hím kivi, különleges költőtasakjában. Csak az éjszakai táplálékbeszerző körút idejére hagyja magára, különben átlagosan 86 napig kotlik egyedül rajta. A szülői munkamegosztásnak tehát ritka szép példáját láthatjuk az amúgy is monogám kivipárnál. A maratoni kotlás után a frissen kikelt kivicsibe azonban teljesen magára van utalva, szülei nem etetik és nem gondozzák, ezért könnyű prédája a szigeten élő, betelepített ragadozóknak.

Sajnos a kivik könnyen az egykori óriásmadár, a már kipusztult moa sorsára juthatnak. Néhány kisebb program foglalkozik megmentésükkel, ezek végzik a lakosság felvilágosítását, élőhelyük körülkerítését, biztosítják a sérült és fiatal madarak nyugalmas nevelését.

A galéria képein és a kisfilmben látható barna kivicsibe az észak-amerikai Columbus Zooban kelt ki. Az intézmény igazgatója rendkívül büszke rá, mert sok év után ez a kis szőrmók az első, akit mesterséges körülmények között sikerült világra hozni!

AJÁNLOTT LINKEK:

Kivi fotógaléria
Bővebben a moáról

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik