Élet-Stílus

Kitömetnék Charlie-t

A vörsiek preparáltatnák és kiállítanák a nemrég elpusztult Charlie-t, az évek óta rendszeresen elsőként hazatérő gólyát.

A preparálás azonban százezer forintba kerülne – mondta Farkas László, a somogyi falu polgármestere. „Néhány tízezer forintot még magam is tudnék rá áldozni, hiszen több mint egy évtizeden át hozzátartozott a faluhoz, máshonnan is sokan eljöttek megnézni, de ez azért túl sok” – méltatlankodott a polgármester, akinek tudvalevőleg nagyon kedves volt a falu szeretett, messze földön híressé vált madara. Rendszerint ő volt az első, aki tudomást szerzett Charlie visszatéréséről, mivel a gondosan építgetett fészek éppen a házával szemközti villanyoszlopon volt.
Azt tervezték, hogy preparáltatják Charlie tetemét, és kiállítják a Talpas Házban, ám a magas ár miatt ez feltehetően csak terv marad. A hűséges madár tizenhárom éven át szinte napra pontosan, néhány alkalmat kivéve rendre elsőként érkezett vissza az országba, és vele a tavasz is mindig megérkezett. Farkas László szavai szerint néhány napja, egy este feltűnt, hogy Charlie nem tért vissza a fészkébe, és utána napokig nem látták. Aztán az egyik ház kertjében találták rá élettelenül. Még nem tudják, hogy mi okozta a pusztulását.

Charlie, mint máskor, most is egyedül, párja nélkül érkezett, hogy gondosan előkészítse a fészket. A megszokott fészek helyett csak egy hevenyészett, néhány ágból álló alapot talált. A régi, csaknem 80 centiméter magas építménynek ugyanis olyan súlya volt, hogy eltört a tartószerkezet, és ledőlt – magyarázta Farkas László. A javítás után raktak egy kezdetleges fészket a régi helyére, a többi Charlie dolga lett volna, de csak tíz centiméterig jutott.

A polgármester most attól tart, hogy Charlie után le kell mondaniuk a párjáról is. Még nem tért vissza, pedig a korábbi években ilyenkor már ő is elfoglalta a helyét – aggodalmaskodott. A vörsiek most azt remélik, hogy talán egy fiatal gólya beköltözik majd Charlie fészkébe, amely az egyetlen lakott gólyafészek volt a faluban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik