Élet-Stílus

Elhunyt Kornis György

admin
admin

2011. 03. 28. 11:43

Életének 85. évében elhunyt Kornis György festőművész, a Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának tagja - tudatta a család nevében Divéky István.

A festőművészt rövid, súlyos betegség után vasárnap este érte a halál. Temetéséről később intézkednek.

Kornis György 1927. február 26-án született Miskolcon. 1945-49 között Párizsban az École des Beaux-Arts növendéke volt, ezután a párizsi Állami Opera díszlettervezőjeként dolgozott. Mestere Arthur Lionell és Szenes Árpád volt. 1952-ben tért vissza Budapestre.

Másfél évtizeden át – 1965-től – dolgozott a Művészet című lapnak; ennek szerkesztőjeként ment nyugdíjba, de párhuzamosan művészeti szerkesztőként is működött a Film, Színház, Muzsika című hetilapnál.
Kornis György nyolcvanadik születésnapjára szervezett kiállításán Fotó: Kollányi Péter / MTI

Kornis György nyolcvanadik születésnapjára szervezett kiállításán Fotó: Kollányi Péter / MTI

1985 és 2000 között Bécsben élt és dolgozott. 2000-ben azonban végleg hazatért, 80. születésnapját az Ernst Múzeum és az Aulich Galéria párhuzamos kiállítással ünnepelte.
Absztrakt szürrealista festőként tartották számon. Tájképein és figurális kompozícióin a síkok és szerkezetek belső rendjére figyelt. Munkásságát 1997-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztjével ismerték el.

Tagja volt a Magyar és az Osztrák Képzőművészek Szövetségének, valamint az Európai Tudományos és Művészeti Akadémiának. Művei megtalálhatók neves közgyűjteményekben, például a bécsi Albertinában és a MUMOK-ban, a brüsszeli Jacques Brel Alapítványnál, a párizsi Louvre-ban, a passaui Museum Moderner Kunstban, a pécsi Modern Képtárban és a Magyar Nemzeti Galériában. 1999 szeptemberétől műveinek állandó kiállítóhelye a Műterem Galéria a budai Várban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.