Élet-Stílus

Kispálék újra színpadon – menjek vagy maradjak?

péntek, március 25.

A Szikra Cooltourhouse-ban Funky Love Partyt rendeznek. A hangulatfelelős Ujvári Péter és az ő legendás UP! nevű formációja. A kilencvenes évek végén egy egész generáció bulizott a Nap vagy a Mindenki táncoljon című slágerekre. Az elmúlt években a frontember sokat volt külföldön, ahol rengeteg élményre tett szert, így több évnyi hallgatás után itt az új nagylemez a Backup, melyen magyar és külföldi zenészek egyaránt közreműködtek.

A Gödörben Backpackers’ Spring Festival névvel köszönt be a tavasz. A fesztivál különböző stílusokban vonultatja fel hazánk ismert, kedvelt zenekarait. A pénteki napot a Hippikiller indítja, majd az egyre inkább kultstátuszba kerülő Óriás következik. Az est sztárja a 30Y lesz, a levezető programot pedig a Korai Öröm tagjaiból verbuválódott DJ csapat prezentálja.

A Rohamban a Myster Möbius, a Chiki Liki tu-a, a Tegnapután, és a Krómpillangó lép színpadra a progresszív gitármuzsika rajongói legnagyobb örömére. A nem mindennapi csemegéket kínáló koncerten a fellépők csupán egyetlen tulajdonságukban hasonlítanak biztosan: ez az igényesség. A bulit felvezető Krómpillangó után a Tegnapután világzenei elemekkel különlegessé tett trip-prog rockzenéje adja meg az alaphangot. Ezt az önmagában is a zenei stílushatárokat feszegető produkciót követően a Chiki Liki Tu-a nehezen beskatulyázható parádéjára folytatódik tombolás. Végül egy francia-magyar zenekar, a Myster Möbius zárja a zenei utazást. A Másfél ex-basszusgitárosa által alapított csapat az instrumentális hypno-trasz alapítója.

—-szombat,március 26.—-

A Művészetek Palotájában a Max Raabe & Palast Orchester ad koncertet szombaton. A történet egy észak-berlini pizzériában kezdődött, ahol is Max vezetésével egy egész zenekar – a később megalakuló Palast Orchester zenészei – elhatározta, hogy az 1920-30-as évek legnagyobb tánc- és filmzenéit saját értelmezése szerint fogja előadni. A zenekar alaphangzásához zongora, gitár, sousaphone és dobok járulnak hozzá. Hogy mi a közös az Oops, I Did It Againben, a Let’s Talk About Sexben és a Sex Bombban? Max Raabe. A fesztivál idején sokan megtudhatják, hogy ki az az idióta pasi, aki a 20-as – 30-as évek stílusában hangszereli és énekli a ma slágereit. Zseniális és nagyon vicces.

Backpackers’ Spring Festival második napján, a Gödörben fellép a meglehetősen ritkán játszó Marlboro Man. Koncertjeiken Szántó Faszi, Gerdesits Faszi, és a többiek emlékeztetnek minket egy eltűnt Balaton-parti korra, amikor még a szőke német turisták jelentették az éjszakai izgalmak nagy részét. És itt és most debütál a Kispál és a Borz feloszlása óta színpadon nem látott Kispál András és új zenekara, a Velőrózsák. A banda még csak nyáron lesz egy éves, egészen új és kísérletező stádiumban van, ám természetesen már így is hatalmas érdeklődés övezi, és most végre meglátjuk, mire is vártunk ennyit. Az alapító-frontember ezekkel a szavakkal ajánlja csapatát: „A Velőrózsák sportzenekar 2010 nyarán alakult. Néhány viszontagságos hónap után állt fel a kezdőcsapat, Peres Norbert énekes érkezésével. Percsy Zoltán, Tóth Csülök Zoltán, Lórisz Csaba valamint Kispál András alkotja a zenekar tagságát. A Velőrózsák zenei stílusát az „ami eszünkbe jut” – elv határozza meg, így tehát automatikusan az alternatív kategóriába kerül. A hangulat a zenekaron belül kiváló és ez a legfontosabb. Bort, búzát, hangerőt!” És ha még mindez nem lett volna elég, a Vad Fruttik koncertje zárja az estét, akik szintén év vége óta nem léptek fel Budapesten, és nagyobb bulijuk ezen kívül sokáig nem is lesz a fővárosban.

—-vasárnap, március 27.—-

Míg a Syma csarnokban az 5. Coca-Cola Testébresztő Aerobik Napot, a Szikrában a Vidámságmentes Világnapot ünnepelhetik a hívek. Ez utóbbi elnevezésre azért erős gyanúval tekintsünk, már csak azért is, mert a Bëlga zenekar, és a Kistehén Melankolikusok vezetik le az estét. Három történet indul párhuzamosan, az est szereplői egymásnak adják körbe a szót, a zenét a költőt is bevonva egy-egy bekezdés erejéig, a Bëlga elmagyaráz egy kistehén dalt, a Kistehén kísér egy Bëlga dalt, a Bëlga szövegét az író felolvassa, egybefolynak a szövegek, a dallamok és folytatódik a melankolikus lánc.

Egerben most vasárnapnyit a XXI. Magyar Stúdiószínházi Fesztivál. A Gárdonyi Géza Színház március 27. és április 2. között megrendezett fesztiválján 11 színház produkciója látható. A Színházi Világnapon, a házigazdák Látogatók című előadásával indul a műsorfolyam, amely Kertész Lilly: Mindent felfaltak a lángok című önéletírása alapján készült. A darab egy tipikusan XX. századi emberi szenvedéstörténet Saárossy Kinga és Mészáros Sára főszereplésével.

—-Mozi- és tévéajánló—-

Ébredj velünk

Könnyű romantikus vígjáték a tavaszi zsongásra. Amikor a keményen dolgozó TV producert, Becky Fullert kirúgják a helyi híradóból, a karrierje kezd olyan siralmasan festeni, mint szánalmas szerelmi élete. Állást kap a “Pirkadat”-nál, a legutolsó helyen álló reggeli híradónál, és úgy dönt, feltámasztja a haldokló műsort azzal, hogy beszervezi a legendás műsorvezetőt, Mike Pomeroyt.

Sajnos azonban Pomeroy nem hajlandó olyan szokásos reggeli műsorszámokkal foglalkozni, mint a celeb pletykák, időjárás, divat és főzőcske. És főleg nem hajlandó együtt dolgozni műsorvezető társával, Colleen Peckkel, az egykori szépségkirálynővel és régi reggeli műsoros szakmabelivel, aki viszont imádja az ilyesféle “híreket”. Miközben Mike és Colleen összecsapnak – először a kulisszák mögött, később már élő adásban is -, Becky Adam Bennett társproducer iránt érzett bimbózó szerelme is kezd szárba szökkenni, és Becky hamarosan azon kapja magát, hogy kétségbeesetten küzd, hogy megmentse kapcsolatát, jó hírét, állását, és magát a műsort.

Tévéajánló

péntek, március 25.
22:05, m2

Flandria

Kispálék újra színpadon – menjek vagy maradjak? 1

Bruno Dumont 2006-ban Cannes-i zsűri-nagydíjas háborús filmdrámáját ritkán csíphetjük el, most itt az alkalom. A történet főhőse Demester, aki minden idejét a farmon tölti. Egyetlen szórakozása a Barbe-bal, gyerekkori barátjával tett sétái az erdőben. Őszintén szereti a lányt és ezzel a szeretettel, a maga suta módján fogadja el tőle, azt, amit a lány adni tud. Néhány társával együtt Demester elhagyja otthonát, hogy külföldön teljesítsen katonai szolgálatot. A háború kegyetlensége és a félelem igazi katonává formálja személyiségét. Közben Barbe szinte belesorvad abba, hogy szüntelenül várja, hogy a többiekkel együtt Demester is hazatérjen a faluba. Amikor Demester hazajön meg kell tanulnia újra emberként éreznie és viselkednie.

szombat, március 26.
21:30, TV2

A Bár

Kispálék újra színpadon – menjek vagy maradjak? 1

Csavargók, piások, balfácánok – a rozsdamarta acélváros kiskocsmájában mindenki menedékre talál. Csak a tulaj, Whitey nyaka körül szorul a hurok az apadó bevétel, no meg a húga esküvője miatt. Ugyanis egy szélhámos elszedi a vőlegény lakodalomra félretett pénzét. A remek zenével, parádés szereposztással és Francis Ford Coppola produceri közreműködésével készült keserédes vígjátékban, csak egy merész terv mentheti meg az esküvőt és a Bárt.

vasárnap, március 27.
23:40, TV2

Üdvözlettel a metróból


Kispálék újra színpadon – menjek vagy maradjak? 1

A Bridget Jones műfajában utazó cseh vígjáték egy női magazinnál dolgozó 20 éves lány, Laura, és tolmács anyja, Jana történetét meséli el, akik mindketten a nagy őt várják. Jana előző kapcsolata után kiábrándult a cseh férfiakból. Végre egy jó “nyugati” pasast akar fogni magának., s álhatatosan hárítja egyébként jóindulatú szomszédja szánalmas közeledését. Laura végül beleszeret a reklámügynökségnél dolgozó Oliverbe, aki kétszer olyan idős, mint ő – negyven éves. A sors fintora, hogy Oliver nem más, mint Laura anyjának fiatalkori nagy szerelme. A helyzetkomikumra és sziporkázó dialógokra épülő vígjáték igazi hétbúcsúztató szórakozást ígér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik