Élet-Stílus

Drasztikus átalakulások a Bayernnél

A Bayern München új edzővel és megújuló kerettel feszül majd neki az új idénynek. A tavalyi BL-döntős, egyben német bajnok és kupagyőztes, idén trófea nélkül marad.

A 2012-es BL-döntőre Münchenben kerül majd sor, s a Bayern csapatánál szeretnék megcsípni a lehetőséget. Tavaly jól sikerült az esztendő, a Bayern azonban a nyilvánvaló hiányosságokat a nyári és a téli átigazolási időszakban sem pótolta, s a sérülések következtében már ősszel elúszott a bajnoki címe, míg a BL-ben elszórakozta a továbbjutást az Inter ellen.

Változásokra lesz szükség, s úgy tűnik, elsősorban a sokat hibázó védelem lesz az, ahol bekövetkezik a nagytakarítás. Jelen állás szerint csak Philipp Lahm tarthatja majd meg a helyét, a bajorok ugyanis kapus-, középső védő- és szélső védő fronton is támadásba lendülnek.

Mivel a Manuel Neuer eladását megtorpedózó Felix Magath távozott Gelsenkirchenből, a német válogatott kapusa könnyen Münchenben találhatja magát. A kapus klubcseréjét erősíti Louis van Gaal távozása is. A holland úgy vélte, Thomas Kraft lehet az, aki betöltheti az Oliver Kahn távozásával keletkezett űrt, ám lehetséges utódja, – a Bayernt már több ízben is segítő, legutóbb beugróként a Klinsmann-éra hibáit kijavító – Jupp Heynckes a poszt fő esélyese. Ő hívná Neuert.

A védelemben a kiszemeltek listája meglehetősen hosszú. Az újonnan érkezettek kiléte függ attól is, hogy Lahm megtartja-e helyét a védelem jobb oldalán, avagy visszaköltözik balra (a csapatkapitány Van Gaal érkezése előtt a balszélen játszott). Amennyiben nem, a Bayern balhátvéddel erősíthet (a Benfica futballistája, Fabio Coentrao az egyik kiszemelt, de többen emlegetik a Sahtar klasszisát, a mindkét szélen otthonos Dario Srnát is), ha Lahm vált, az amszterdami jobbhátvéd Gregory van der Wiel (képünkön Dzsudzsákkal) lehet az új igazolás, de a Hoffenheim védője, Andreas Beck is reménykedhet. A négyesből a portugál játékára a legkisebb az esély: egyrészt drága, másfelől Heynckes állítólag erőteljesebb védőt keres (Van der Wiel, Srna).

Heynckes a védelem tengelyében is szeretne rendet teremteni. A Bayern az idei szezonban szinte sohasem állt fel azonos belső védőkettőssel. A kapus előtt szerepelt már Badstuber, az azóta elparentált Demichelis, de Van Buyten, Breno, sőt, az echte védekező középpályás Timoscsuk és Luiz Gustavo is. Az idős szakvezető ugyanakkor a fajsúlyosabb bekkek híve.

A müncheniek legjobb opciója a saját nevelésű dortmundi Mats Hummels lehetne (a kontraktusát a hetekben meghosszabbító játékos aligha igazol délre), mellette a válogatott Per Mertesackert, Neuer csapattársát, a szintén válogatott Benedikt Höwedest és a francia Mamadou Sakhót követik figyelemmel. Az olasz lapok a bajorokat összeboronálták két firenzeivel is, eszerint a középpályán és a védelem szélén is bevethető perui Manuel Vargas és az olasz Alessandro Gamberini is csapatot válthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik