Élet-Stílus

Olasz díjat kapott a magyar államtitkár

admin
admin

2011. 03. 21. 19:02

Az egyik legnagyobb olasz költőről és gondolkodóról, Giacomo Leopardiról elnevezett díjjal tüntették ki Olaszországban Szőcs Géza költőt, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkárát „költői, drámaírói, elbeszélői és politikusi érdemeiért”.

A magyar költő-politikusnak március 17-én, az olasz egység 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen nyújtották át az elismerést Leopardi szülőhelyén, Recanati városban, a közép-olaszországi Marche tartományban. A díjat Fabio Corvatta, a Leopardi Intézet (CNSL) elnöke adta át, kérve egyben az államtitkárt, hogy a magyar EU-elnökség idején támogassa a kutatóintézet nemzetközi tevékenységét és a magyarországi egyetemekkel már meglévő együttműködés bővítését.
A díj indoklása a világirodalom legjobbjai közé sorolja Szőcsöt, aki „zseniálisan ötvözi a tragikus és ironikus hangokat a mindig korunk társadalmi és politikai problémáihoz kötődő művészi alkotómunkájában”, ahogy azt tette Giacomo Leopardi is annak idején. A díjátadóról szóló olaszországi beszámolók szerint az államtitkár „látható megilletődöttséggel” vette át a kitüntetést, amely – mint emlékeztetett – a már korábban elnyert Dante Alighieri-díjat követi. Szőcs Géza ígéretet tett arra, hogy erősíti együttműködését a Leopardi-központtal.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.

Újra a Kossuth téren tüntetnek

Rengeteg rendőr kontra rengeteg ember

Élő videó: Újra a Kossuth téren tüntetnek