Élet-Stílus

Sok hűhó az energiaitalok miatt

Van, aki kitiltaná őket az iskolákból, a toxikológus szerint azonban nem ez a jó megoldás.

Dr. Zacher Gábor, a Péterfy Sándor utcai Kórház toxikológiájának vezetője elmondta, szerinte nincs értelme eltiltani a fiatalokat az energiaitaloktól, inkább arra kéne megtanítani őket, hogyan fogyaszthatják biztonságosan. A szakértő a MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában beszélt arról is, hogy sok tévhit kering az energiaitalokról, többek között az egészségkárosító hatásairól is.

Bár jelentős különbség van az energiaitalokat fogyasztók és az emiatt kórházba kerülők száma között, a szakértő 14 év alattiaknak egyáltalán nem javasolja a fogyasztást, de az idősebbek fogyasztása se haladja meg a napi 100 milligrammot. Az energiaital akkor válhat veszélyessé, ha valaki más tudatmódosítókkal, alkohollal, droggal, nyugtatószerekkel használja együtt, vagy egyiket a másik után issza – mondta a szakértő.

Mostanában divat az energiaitalok fogyasztása – véli Zacher Gábor, amihez hozzájárulnak a reklámok is. Szerinte mégse a fogyasztás teljes megtiltását kell célul kitűzni, hanem azt, hogy megtanítsák a fiataloknak, hogy enélkül is lehet élni.

AJÁNLOTT LINKEK:

Zacher: rossz módszer a riogatás az energiaitalok visszaszorítására (mr1-kossuth.hu)
Koffeintúladagolást okozhatnak az energiaitalok (hír24.hu)
Cukrozott szívroham – a nagy energiaital-teszt (index.hu)
Szárnyakat ad? (hazipatika.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik