Élet-Stílus

Mekkora a veszélyes sugárzás?

Az egészség szempontjából nemcsak a sugárzás erőssége, hanem a tartóssága is számít.

Fukusimában, az atomerőműben történt robbanás után, az élőlények óránkénti 400 millisievertes sugárzásnak vannak kitéve. Ez nagyon magas, egy átlagos ember szervezetébe ilyen mennyiségű sugárzás egy élet során épül be a háttérsugárzásból és a CT- és röntgenvizsgálatokból. Az egy napra eső halálos dózis egyébként 6000 millisievert, vagyis 6,2 sievert: ezt a legtöbben már nem élik túl, ezzel szemben egy nap 250 millisievert terhelést a többség még tünetek nélkül át tud vészelni.

A radioaktív sugárzás hatására kialakuló betegség a sugárbetegség, ami a köztudatba tévesen sugárfertőzés néven épült be. A betegséget általában az akut tüneteivel írják le: abból hogy milyen gyorsan jelentkeznek a tünetek az érintkezés után, már a túlélés esélyeire is lehet következtetni. Minél rövidebb ideig volt valaki kitéve a sugárzásnak, annál nagyobb az esélye.

A betegség tünetei általában hirtelen lépnek fel: alacsony dózisnál fejfájás, hányinger, hányás, szédülés és fáradékonyság jellemző, míg magas dózisnál akár fél órán belül súlyosabb tünetek jelentkeznek. A sugárterhelés rombolja az immunrendszert, az idegrendszert, tönkreteszi a vörösvérsejteket, így gátolja a szervezetet, hogy felvegye a harcot a fertőzésekkel. Azoknál, akik hosszú távon vannak kitéve sugárzásnak, más jellegű betegségek – rák és genetikai rendellenességek – jelentkeznek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Mekkora radioaktív sugárzás okoz károkat az emberi szervezetben? (inforadio.hu)
Még több infó a sugárbetegségről (wikipedia.hu)
Térkép mutatja, merre terjedhet a japán sugárzás (Hir24.hu)
Nukleáris vészhelyzet Japánban – percről percre (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik