Élet-Stílus

Besokalltak a Nemzeti Színház színészei

Közleményben tiltakoznak a Nemzeti Színház színészei az ellen, hogy a politika egyre többször beleszól művészi kérdésekbe, és deklarálják, hogy a színház körül kialakult közhangulat nem gátolja az intézményben folyó magas színvonalú munkát.

A közleményt aláíró 31 színész ugyan, mint írja tudomásul veszi, hogy Magyarországon a Nemzeti Színház sajátos politikai erőtérben létezik, de leszögezik,hogy a politikus – jó esetben – néző, aki nézőként alakíthatja ki véleményét egy-egy színházi előadásról, és az előadás megszületéséhez vezető alkotófolyamatban nem vesz, nem vehet részt.

az aláírók

Bánfalvi Eszter, Farkas Dénes, Fehér Tibor, Földi Ádám, Garas Dezső, Gergye Krisztián, Gerlits Réka, Hevér Gábor, Hollósi Frigyes, Kulka János, László Attila, László Zsolt, Makranczi Zalán, Martinovics Dorina, Marton Róbert, Mátyássy Bence, Mészáros Piroska, Molnár Piroska, Murányi Tünde, Nagy Mari, Péterfy Bori, Radnay Csilla, Rába Roland, Schell Judit, Söptei Andrea, Stohl András, Szabó Kimmel Tamás, Szatory Dávid, Udvaros Dorottya, Znamenák István

(Jelenleg a Nemzeti Színháznak 41fős társulata van. )

„Manapság mégis szembesülnünk kell azzal, hogy színházi tárgyú interpellációk születnek a Parlamentben, tüntetés szerveződik egy művészi intézmény és annak vezetője ellen, amin éppen azok a szónokok a leghangosabbak, akikről lépten-nyomon kiderül, nem járnak a Nemzeti Színházba, nem nézik az előadásainkat, nem ismerik az itt folyó munkát. A szélsőséges, alpári, légből kapott érvrendszeren alapuló támadásokra nem reagáltunk, hiszen nem ez a dolgunk, hanem az, hogy játsszunk: a színpadon keressünk válaszokat azokra a társadalmi és egyéni (sors)kérdésekre, amik a XXI. századi Magyarországon minket is foglalkoztatnak” – írja többek között Garas Dezső, Kulka János, Péterfy Bori, Udvaros Dorottya.

Az utóbbi időben több lapban is megjelent, hogy a kialakult „polemikus, szenvedélyes, gyűlölködő légkör” nem tesz jót a társulatnak, sőt, gátolja a Nemzeti Színházban folyó művészi munkát. Ezt az áldatlan állapotot szüntethetné meg a jelenlegi főigazgató menesztése.

„Ezúton kívánjuk deklarálni, hogy a Nemzeti Színház körül kialakult közhangulat nem akadályozza a művészi munkát. Ezt támasztja alá az is, hogy a Nemzeti Színház három előadása is bekerült hazánk legrangosabb színházi fesztiválja, a Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. A Nemzeti Színház társulata továbbra is azért dolgozik, hogy az előadások valódi élményt jelentsenek a közönségnek, hogy a színház az együttgondolkodás, a szabad, művészi alkotómunka műhelye maradjon” – zárul a közlemény.

Címkék: kultúra

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Swiss currency, franc
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.