Élet-Stílus

BL: a Real francia mumusát fogadja

A Bajnokok Ligája szerda esti nyolcaddöntős programjában kapott helyet a sorozat egyik legérdekesebb, és kifejezetten jelentős múltú párharcának, a Real Madrid-Olympique Lyon csatának a visszavágója.

A spanyol királyi gárda mondhatni páratlan lehetőség előtt áll, hiszen a franciaországi első összecsapás 1-1-es döntetlenje után most hazai pályán kiküzdheti a továbbjutást a mumusának számító lyoni együttessel szemben, amely a korábbi BL-kiírásokban több ízben is borsot tört már a madridiak orra alá. A két csapat eleddig hét alkalommal találkozott “euroütközet” szereplőjeként, s a Real bizony egyszer sem tudott nyerni, négy döntetlen mellett három alkalommal is az Olympique diadalmaskodott, elütve egyszersmind 2005-ben, 2006-ban és 2010-ben is a legjobb nyolc közé kerüléstől a spanyol elitalakulatot.

Ezt a szégyent immár semmiképpen sem óhajtja újfent átélni a históriájában mostanáig kilenc BEK (BL)-győzelmet számláló, s ezzel a kontinensen a legeredményesebb futballklub, amelynek a lyoni “iksz” után komoly esélye van rá, hogy a Santiago Bernabéu Stadionban kicsikarja az oly hőn áhított diadalt. A hazai pálya kínálta előnyt a Real portugál trénere, José Mourinho szintén fajsúlyos tényezőnek látja:
“Kulcskérdés számunkra a csapat 12. játékosa – emelte ki maga is a csapat sikeréért szorítók támogatásának fontosságát. – Ha a Bernabéu népe végig mellettünk-mögöttünk áll, könnyebb lehet a dolgunk, mert szurkolóinkkal sokkal erősebbek leszünk.”

A Lyon a továbbjutásért érkezett a bernabéuba (MTI/EPA)

A Lyon a továbbjutásért érkezett a Bernabéuba (MTI/EPA)

A várható nehézségekre is figyelmeztetett a vezetőedző:
“A Lyon jó csapat, kellő tapasztalattal és tradícióval felvértezve. Roppant nehéz meccsnek nézünk elébe, s a legjobb formánkat kell nyújtani, hogy győzzünk.”

A spanyol együttesnél mindazonáltal nemcsak a tizenkettedik, hanem az első számú játékos, Cristiano Ronaldo teljesítménye is igen sokat nyomhat a latban. A portugál támadó kisebb lábsérülés miatt az utóbbi két Real-meccsen nem lépett pályára, szerda este azonban várhatóan ismét elfoglalja helyét a kezdőcsapatban.
“Remélem, tud játszani – óvatoskodott Mourinho. – Tudniillik még nincs százszázalékos állapotban, én pedig nem szeretek úgy pályára küldeni valakit, hogy még nincs tökéletesen rendben.”

Sok függ attól, hogy

Sok függ attól, hogy “Cé” játszhat-e a franciák ellen (MTI/EPA)

Rendelkezésre áll, ráadásul kirobbanó formában van ugyanakkor a madridiak másik gólfelelőse, Karim Benzema. A francia csatár éppen a Lyontól szerződött a királyi gárdához, ám ez cseppet sem zavarta első BL-meccsükön, mivel hogy éppen ő juttatta vezetéshez új együttesét.
“Megint gólt akarok lőni a Lyonnak – nyilatkozta “kellő” távolságtartással Benzema. – Meggyőződésem, hogy mi nyerünk.”

Ha így lesz, 2004 óta először válik ismét a BL legjobb nyolc alkotta mezőnyének tagjává a Real Madrid. A másik szerdai mérkőzéssel kapcsolatban már kevésbé akad bizonytalansági tényező. A londoni Chelsea ugyanis gondoskodott arról, hogy drukkerei nyugalomban várják az újabb 90 percet a dán Köbenhavn ellen. Az első összecsapást látogatóként is felettébb simán nyerték Frank Lampardék 2-0-ra, s gyakorlatilag a képtelenség kategóriájába sorolandó annak eshetősége, hogy a visszavágón idegenben fordíthat a koppenhágai együttes.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő:
Real Madrid (spanyol)-Olympique Lyon (francia)
Madrid, Santiago Bernabéu. Vezeti: Skomina (szlovén)
Várható kezdőcsapatok
Real: Casillas – Ramos, Pepe, Carvalho, Marcelo – Khedira, Alonso – Di María, Özil, C.Ronaldo – Benzema
Lyon: Lloris – Reveillere, Lovren, Cris, Cissokho – Toulalan, Kallström – Brian, Gourcuff, Delgado – Lopez

Chelsea (angol)-Köbenhavn (dán)
Stamford Bridge. Vezeti: Moen (norvég)
Várható kezdőcsapatok
Chelsea: Cech – Bosingwa, Terry, Ivanovics, A. Cole – Lampard, Ramires, Essien – Anelka, Malouda – Torres
Köbenhavn: Wiland – Pospech, Z. Jörgensen, Antonsson, Wendt – Bolanos, Claudemir, Santin – Kvist – Grönkjaer, Ndoye

Ajánlott videó

Olvasói sztorik