Élet-Stílus

Az önállóság boldoggá tesz

Elégedettebbek és energikusabbak azok a fiatalok, akik kirepültek a szülői házból.

A túlkoros egyetemisták velük szemben, mentálisan sokkal sérülékenyebbek – derült ki a pécsi Fact Intézet vizsgálatából, melyben autonóm felnőttnek számított minden 31 évnél fiatalabb, önálló háztartást vezető fiatal, aki szülői beleszólás nélkül dönt a fontos kérdésekről. Akik elhagyták a szülői házat 77%-ban dolgoznak – alkalmi, vagy állandó munkájuk van, gyakran még a tanulás mellett is.

Állása a szülőkre számítóknak is van (54%-ban), sőt olykor lakásuk is. Az önálló és az elszakadni nem tudó (akaró) fiatalok nagyjából ugyanannyira elégedettek életvitelükkel, a párkapcsolatukkal: külöbség egyedül a mentális egészségben mutatkozik. Az önellátó fiatalok ugyanis energikusabbak és nyugodtabbak, elégedettek a döntéseikkel és a munkatársaikkal is.

Tistyán László, a Fact vezetője szerint a diploma komoly segítség az önállósodáshoz, ám nem garanciája annak, hogy valaki valóban a saját lábára akar állni. Sok az olyan fiatal, aki fél a kinti élettől, a felelősségvállalástól és a döntésektől, ezért inkább évekig húzza egyetemi tanulmányait.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az önállóság hatása a lélekre (nepszabadsag.hu)
Nyolcvanas vagy? Az elveszett nemzedék tagja (hvg.hu)
Késői önállósodás (szatmar.ro)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik