Élet-Stílus

A Sydney-i Operaháznak annyi

Már nem a kultikus ausztrál opera a világ leglátványosabb épülete.

1973-ban, II. Erzsébet avatta fel azt az épületet, melyet a Sydney-i jachtkikötő vitorlásainak vitorlái ihlettek, s melynél a második világháború után szebbet még nem építettek. Eddig. A kihívó a kínai Guangzhou, vagyis magyarul Kanton operaháza, melyet a brit-iraki építész, Zaha Hadid álmodott meg. A kritikusok az átadó óta csakis szuperlatívuszokban beszélnek az épületről, melynek felépítése a sok halasztás után végül mindössze 5 évig tartott.

A kínai operaház a Gyöngy-folyó partjára épült, mintha csak az mosta volna ki a partra: két organikus tömegre bomlik. A 73 ezer négyzetméteres épületben két terem, egy 443 fős kisebb és egy 1803 fős nagyobb helyezkedik el. Első látásra az opera egyáltalán nem emlékeztet épületre: sehol egy derékszög, egy ablaknyílás, vagy bármi, ami megszokott lenne. A formák tekeregnek, a kőburkolat egy szempillantás alatt vált üvegre, mindezt azért, mert a tervezőket a folyóvölgyek erózióalakította világa ihlette.

A hangversenyterem a számítógépes terveket idézi, szakértők szerint igazi barokk operaház, 21. századi kiadásban, ahol az ünnepélyes átadón Akram Khan kakofón zenei-tánc kompozícióját adták elő, de jövőre színpadra kerül a Mamma mia! és a Macskák is.

AJÁNLOTT LINKEK:

Sydney felejtős (hg.hu)
Tudjon meg többet a kultikus Sydney-i Operaházról (wikipedia.hu)
Zaha Hadid tervező weboldala (zaha-hadid.com)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik