Élet-Stílus

Jamie Olivernek meggyűlt a baja a Los Angeles-i iskolákkal

Az egészséges étkezés brit reformere második amerikai tévésorozatának forgatására érkezett tavaly ősszel Los Angelesbe, de mint mondta: semmi sem úgy sült el, ahogy korábban tervezték.

A hat epizódos széria Oliver kedvenc témája körül forgott volna: hogyan változtatható a menza kínálata egészségesebbé. A Los Angeles-i iskolai körzet illetékesei azonban nem engedélyezték a felvételeket.

“Minket Jamie Oliver, az étkezés reformere érdekel, és nem Jamie a reality tévésztár. Azért hívtuk meg, hogy működjön együtt az étrendért felelő bizottságunkkal, de egy valósá- show túl sok drámát és konfliktust okoz” – magyarázta Robert Alainz, az iskolai körzet szóvivője.

A 35 esztendős Oliver karrierje a csúcsán jár, kitüntette az angol királynő, és főzött már a Downing Street 10-ben is, a brit kormányfői rezidencián. Sokmillió dolláros brand-birodalmat vezet, amely eddig 20 tévésorozatot, valamint számos különkiadást készített, 14 bestseller szakácskönyvet adott ki, és húsz éttermet, valamint főzőiskolákat üzemeltet. De élelmiszerellátó cége is van, számtalan főzéssel kapcsolatos terméket árul, emellett egy jótékony alapítványt tart fent hátrányos helyzetű fiatalok számára.

A receptje egyszerű: az elhízás öl, de a friss hozzávalókból főzött ételek életeket mentenek. Ezzel a koncepcióval állít be az emberek konyháiba, az iskolákba és a vállalati tanácstermekbe.

A sztárséf második amerikai tévésorozatát azért akarta Los Angelesnek szentelni, mert ott található az ország második legnépesebb iskolai körzete, amelynek intézményeibe 650 ezer zömmel szegény körülmények közül érkező gyerek jár, és ahol naponta 1,2 millió adag étel készül. Az iskolai körzet azonban korábbi rossz tapasztalatokra hivatkozva nemet mondott a tervre. Oliver végül mégis bebocsátást nyert a Los Angeles központjában fekvő West Adams középiskolába, ám két heti forgatás után a körzet illetékesei megneszelték, és kiadták a műsor útját.

Pedig esze ágában sem volt bárkit is rossz színben feltüntetni – mondta el Oliver, aki stílusát dokumentaristaként festette le, amibe meghökkentő elemeket csempész. Például megtöltött egy iskolabuszt 57 tonna fehér homokkal, hogy bemutassa: az ízesített tejjel hetente ennyi cukrot fogyasztanak a Los Angeles-i diákok. Ám épp az efféle show-elemek nem nyerték el az illetékesek tetszését.

Alainz együttműködne, de kamerán kívül. Oliver pedig nem adja fel: miközben együtt dolgozik az iskolai szakácsokkal az egészséges menük összeállításán, türelmesen várja, hátha a körzet élén áprilisban várható változás után egy rugalmasabb vezetővel tárgyalhat a műsorról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik