Élet-Stílus

26-án kapcsoljunk a Földért!

Megkezdődött a visszaszámlálás az idén március 26-án, szombat este fél kilenc és fél tíz között tartandó Föld órájáig, amelynek keretében világszerte magánszemélyek, intézmények és települések kapcsolják le a villanyt egy órára a klímavédelem jegyében.

Idén olyan épületeken, helyszíneken is kialszanak majd a fények, mint a pekingi Tiltott Város, az Eiffel-torony, a Buckingham-palota, a Golden Gate-híd, a Sydneyi Operaház és a budapesti Parlament.

A főszervező Természetvédelmi Világalap (WWF) magyarországi szervezetének szerdai közlése szerint a 2010-es Föld órája “a történelem eddigi legnagyobb önkéntes akciója volt, amelyhez a világ 128 országának 4800 városa csatlakozott”.

Idén a szervezők arra kérik a résztvevőket, hogy tegyenek egész évre szóló fogadalmat, legyen az bármilyen apróság, amellyel hozzájárulnak bolygónk jövőjének megőrzéséhez. “Földünknek óriási kihívásokkal kell szembenéznie, de ha valódi közösségi szándékkal próbáljuk ezeket leküzdeni, tudunk változtatni a rossz folyamatokon! Az egész világon több százmillió ember segített abban, hogy egy pillanatra láthassuk, minden lehetséges. Most elérkezett az idő, hogy túllépjünk ezen az egy órán, és megmutassuk, mire vagyunk képesek – mi, a föld lakosai” – idézi a közlemény Jim Leape-et, a WWF nemzetközi igazgatóját.

Március 1-jén a magyar internetes oldal, a www.foldoraja.hu is újra elindult. A WWF itt várja az eseményhez csatlakozókat – magánembereket, intézményeket, településeket egyaránt -, és a “klímafogadalmakat” is itt lehet megtenni.

A honlapon regisztrálni lehet az országban zajló Föld órája-eseményeket – gyertyafényes éttermi programokat, köztéri közösségi lámpaoltásokat, sötétben tartott sport- és szórakoztató eseményeket -, és keresni is lehet közöttük.

A 2007-ben Sydneyből kiinduló akciót idén ötödszörre rendezi meg a WWF. Magyarországon először 2008-ban szervezték meg a Föld óráját, akkor mindössze 4 település részvételével; 2009-ben már 67 település és száznál több vállalat, tavaly pedig több mint 100 település, közel 400 intézmény és csaknem 9 ezer személy csatlakozott az akcióhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik