Élet-Stílus

A király beszéde nyerte a legfontosabb Oscarokat

A király beszéde nyerte el vasárnap a legjobb filmért járó elismerést a 83. Oscar-díjkiosztó gálán a Los Angeles-i Kodak Színházban. Az Eredet négy szobrot kapott, A közösségi háló hármat, míg A félszemű díj nélkül maradt.

A film további három aranyszobrot kapott: legjobb férfi főszerepért Colin Firth, a legjobb rendezésért Tom Hooper, a legjobb eredeti forgatókönyvért pedig David Seidler vehette át az Oscar-díjat. A legjobb női főszereplő Natalie Portman lett a Fekete hattyúban nyújtott alakításáért.

A közösségi háló alkotógárdája három Oscart könyvelhetett el: a legjobb adaptált forgatókönyv szerzőjeként Aaron Sorkint ismerték el, a legjobb vágásért Angus Wallt és Kirk Baxtert jutalmazták, a legjobb filmzenéért járó díjat pedig Trent Reznor és Atticus Ross vehette át.

Képgaléria (Fotó: MTI / EPA)

Képgaléria (Fotó: MTI / EPA)

A legjobb női mellékszereplő Melissa Leo, a legjobb férfi pedig Chistian Bale lett. Mindketten A harcos szereplői voltak.
A Toy Story 3 a legjobb animációs filmnek, valamint a legjobb betétdalért járó elismerést söpörhette be, az utóbbit a Randy Newman által komponált és Gwyneth Paltrow által előadott We Belong Togetherért.

A legjobb operatőr Wally Pfister lett az Eredet fotografálásának elismeréseképpen. Ez a film kapta a legjobb hangmérnöki munkáért járó Oscarokat is, mind a legjobb hangeffektus, mind pedig a legjobb keverés kategóriában.

A legjobb látványtervezésért és díszletért, valamint a legjobb jelmezekért járó elismerést az Aliz csodaországban kapta. A legjobb maszkért járó Oscart A farkasembernek ítélték oda.
Az idegen nyelvű filmek közül az aranyszobrot a dán Egy jobb világ nyerte el.

A legjobb rövid dokumentumfilm a Strangers no more, a legjobb rövidfilm a God of Love, a legjobb animációs rövidfilm pedig a The Lost Thing lett. A dokumentumfilmek kategóriájában a globálissá terebélyesedett amerikai pénzügyi válság történetét feldolgozó Inside Job című alkotást jutalmazták.

A gálát megelőzően életműdíjat kapott Kevin Brownlow filmtörténész, Francis Ford Coppola producer-rendező, Jean-Luc Godard rendező és Eli Wallach színész. A show házigazdája Anne Hathaway és a díjra jelölt James Franco volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik