Élet-Stílus

BL: a mumus ellen javítana a Real

A Real eddig csak kudarccal nézett szembe, ha a lyoniakkal találkozott, Madridban ezúttal szeretnék megtörni a rossz sorozatot. A Chelsea is feledtetné az utóbbi idők bukdácsolását.

Hat szezont jelentő folyamatos kudarcsorozatnak szeretne véget vetni a Real Madrid: a legjobb 16 között “következetesen” elbukó királyi gárda ehhez első lépésként már vendégként nyerni próbál a francia Olympique Lyon ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének kedd esti programjában.

A spanyol együttes ráadásul afféle mumusként tekinthet a házigazdák csapatára, miután a rendre BL-ellenfélnek kapott Lyon odahaza háromszor is legyőzte a Realt, éppenséggel tavaly is, miáltal sorozatban hatodszor parancsolt már a nyolcaddöntő megálljt a madridiaknak. A francia mester, Claude Puel együttesének a Stade de Gerland-ban talán éppen ez a pszichikai plusz jelenthet előnyt most is a papíron erősebb riválissal szemben, amely a sikeres hadvezér pózában is előszeretettel mutatkozó portugál tréner, José Mourinho számára sem kis kihívás.

Real Madrid-Lyon 1-1 (2009/2010) – összefoglaló


Ha nyernek az általa irányított – a régmúltban amúgy összesen kilenc BEK és BL-elsőséget begyűjtő, s ezzel az európai trófeagyűjtésben vezető – blancók, ő maga is újabb sikeres fejezettel gazdagíthatja életművét. Ezúttal azonban nem csupán saját önbizalmára alapoz, a hétvégi bajnokit, a Levante felett aratott 2-0-s győzelmet követően tudniillik a Real Madrid közelmúltbeli nagy francia sztárját, a jelenleg a klubnál tanácsadóként tevékenykedő Zinedine Zidane-t említette mint lehetséges komoly segítségadót:
“Zidane kiválóan ismeri őket, és hasznos információkkal tud ellátni, hogy véget vessünk a Lyonnal szembeni negatív szériának” – jelentette ki.

Kollégája szintén magabiztosnak tűnt:
“Meglátják, az a nyomás, ami ránk nehezedik, a legjobbat fogja kihozni belőlünk” – ígérte Puel egy vasárnapi interjúban.

A statisztika szerint a két együttes a múltban hat alkalommal találkozott a kontinentális fociporondon, s bizony nyomasztó a francia előny: három döntetlen mellett az Olympique háromszor is legyőzte patinás ellenfelét, ráadásul a 10-4-es gólmérleg is figyelemre méltó. Miként az is beszédes, hogy a Lyon legutóbbi 17 hazai “euromeccse” közül csupán kettőt veszített el (mindkét alkalommal a Bayern Müchen gyűrte le).

Vidám madridi németek: Özil és Khedira (MTI/EPA)

Vidám madridi németek: Özil és Khedira (MTI/EPA)

A keddi másik meccsen a londoni Chelsea a dán fővárosba, az FC Köbenhavnhoz látogat, s bár a párharcban egyértelműen esélyesebbnek tekintendő, bizonyos, hogy a nyitótalálkozón roppant nehéz lesz a dolga a szívós, harcos koppenhágaiakkal szemben. Azzal együtt is, hogy egyfelől a házigazdák idén még nem játszottak semmilyen tétmérkőzést, másfelől az angol bajnoki címvédő hosszadalmas gyengélkedés után az utóbbi időben legalábbis olykor már régebbi önmagát idézte játékával.

A nemzetközi kupatapasztalat ugyancsak a szigetországiak mellett szól: a Chelsea az elmúlt hét évben ötször is bejutott a BL elődöntőjébe. Már csak ezért is hatalmas meglepetés lenne, ha nem tudna elbánni a Köbenhavnnal, s kiszorulna az európai elitfutball legjobb nyolc csapata közül. Mely tény amúgy alighanem végleg megpecsételné az egyébként is ingatag helyzetű olasz vezetőedző, Carlo Ancelotti sorsát.

Lyon-Real Madrid 3-0 (2005/2006) – összefoglaló:


BL, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések, várható kezdőcsapatok:
Lyon (francia)-Real Madrid (spanyol), 20:45
Lyon: Lloris – Reveillere, Cris, Lovren, Cissokho – Källström, Toulalan, Gourcuff, Bastos – Gomis, Briand
Real Madrid: Casillas – Arbeloa, Carvalho, Pepe, Ramos – Xabi Alonso, Khedira – C.Ronaldo, Özil, Di María – Benzema

Köbenhavn (dán)-Chelsea (angol) 20:45
Köbenhavn: Wiland – Pospech, Antonsson, Wendt, Jörgensen – Grönkjaer, Claudemir, Kvist, Bolanos Vingaard – N’Doye
Chelsea: Cech – Bosingwa, Ivanovics, Terry, Cole – Malouda, Essien, Lampard, Obi Mikel – Anelka, Drogba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik