Élet-Stílus

F1: megint a Mercedes ugrott az élre

A délelőtti eső után fokozatosan felszáradt a pálya, így az utolsó negyedórában záporoztak a jó köridők a Circuit de Catalunyán. Nico Rosberg idei első, a Mercedes már a második tesztelsőségét ünnepelheti.

Alacsony hőmérsékletek, egy kiadós reggeli zápor, valamint délutánra felszáradó pálya jellemezte a barcelonai tesztelés utolsó előtti napját. A tizennégy versenyző csak ebéd után rakathatta fel a slick-gumikat, így természetesen ahogy a pálya tapadása javult, úgy javultak a köridők is.

Az utolsó negyedórában Lewis Hamilton, Vitalij Petrov és Nico Rosberg is vezette a listát, végül a Mercedes fiatal reménysége zárta a legjobb idővel a vasárnapot. Mindhárom csapat számára létfontosságú volt, hogy jó benyomást keltsenek: a McLarent világbajnoki esélyesnek, a Mercedest legalábbis futamgyőzelmekre esélyes alakulatnak, a Renault-t pedig a szezon sötét lovának tartják a szakemberek, amely bármikor képes lehet meglepetésre. Rosberg immár másodszor röpítette a tesztelsőségig Mercedes GP-t; Michael Schumacher jerezi legjobb ideje után.

F1: megint a Mercedes ugrott az élre 1

A német mellett különösen Vitalij Petrov lehet elégedett a mai teljesítményével. A Renault orosz pilótáját eddig üldözte a balszerencse, többször is elektronikai hiba miatt kellett hosszabb időre leparkolnia a garázsban. Petrov ma megmutatta, hogy a Renault R31 akkor is gyors autó, ha nem Nick Heidfeld és nem Robert Kubica vezeti.

Sokasodnak viszont a kérdőjelek McLaren-Mercedes körül. Hamiltonnak többször meg kellett szakítania tervezett hosszú etapját műszaki problémák miatt, így csak rövid, 3-5 körös nekifutásokkal próbálta a legtöbbet kiautózni az MP4-26-ból. Ez sikerült is, de félő, hogy az ismét elmaradt versenyszimuláció később visszaüthet.

Pastor Maldonado ott folytatta a Williams remek futását, ahol csapattársa, Rubens Barrichello tegnap abbahagyta. A venezuelai újonc ugyan csak 60 fordulót tett meg, de ez is elég volt a negyedik idő megszerzéséhez. Az első három helyen záró kollégái 90 körnél többet tudtak menni.

A Red Bull és a Ferrari egyaránt a hosszú etapokra koncentrált. Mark Webber alatt a tréning legvégén megállt az RB7, de az ausztrálnak nincs oka csalódottságra: két teljes versenytávot (139 kört) tett meg és az ötödik legjobb idővel zárt. Felipe Massa volt a második legszorgalmasabb vasárnap a maga 123 körével. Az eredményeket tekintve a brazil tizedik legjobb idejénél sokkal fontosabb, hogy a verseny-szimuláció során egyedül a Ferrari-pilóta volt képes stabilan 1:27 perces köröket autózni.

A Lotusnál ismét előjött a vízszivárgásos (hűtő)probléma, ami a barcelonai tesztelés elejétől fogva megkeseríti a csapat életét. Jarno Trulli ennek ellenére 1:25,454 perces kört futott az utolsó percekben, ezzel az eddigi legelőkelőbb helyükre, a hatodik pozícióba repítette a zöld-sárgákat. A megszokottnál valamivel gyengébben muzsikált a Toro Rosso, pedig Sébastien Buemi mellett a tehetséges tesztpilóta, Daniel Ricciardo is újabb lehetőséget kapott az STR6-ossal. Javításra még egy lehetőségük lesz: a barcelonai teszt zárónapján, hétfőn.

Forma 1-es teszt, Barcelona:
1. Nico Rosberg (német, Mercedes) 1:23.168 – 92 kör
2. Vitalij Petrov (orosz, Renault) 1:23.463 – 93
3. Lewis Hamilton (brit, McLaren) 1:23.858 – 93
4. Pastor Maldonado (venezuelai, Williams) 1:24.815 – 60
5. Marc Webber (ausztrál, Red Bull) 1:24.995 – 139
6. Jarno Trulli (olasz, Lotus) 1:25.454 – 48
7. Sergio Perez (mexikói, Sauber) 1:25.557
8. Adrian Sutil (német, Force India) 1:25.720
9. Sebastien Buemi (svájci, Toro Rosso) 1:26.155
10. Felipe Massa (brazil, Ferrari) 1:26.508
11. Timo Glock (német, Virgin) 1:26.598
12. Giorgio Mondini (svájci, Hispania) 1:28.178
13. Daniel Ricciardo (ausztrál, Toro Rosso) 1:28.329
14. Narain Karthikeyan (indiai, Hispania) 1:30.772

Ajánlott videó

Olvasói sztorik