Élet-Stílus

“Szőcs semmit sem tesz”

Hat színházi szervezet közös Facebook-csoporttal és nyílt levelekkel tiltakozik a kultúrát érintő újabb pénzügyi zárolások ellen.

A Magyar Bábjátékosok Egyesülete, a Magyar Drámapedagógiai Társaság, a Magyar Szín-Játékos Szövetség, az MSZ-JSZ Egyetemi Színjátszók Szekciója, a Magyar Versmondók Egyesülete nyílt levélben tiltakozik az ellen, hogy a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) több alap költségvetéséből zárolt pénzeket.

Az NKA idei 8,69 milliárd forintos büdzséjéből 1 milliárd forintot érint az intézkedés, így a kulturális alap pályáztatható keretéhez képest – a levélírók számításai szerint – 14, a kollégiumi kerethez képest 18,5 százalékos a kieső támogatás mértéke. A kultúrát felügyelő NEFMI-nek pedig 40 milliárd forinttal lett kevesebb az idei költségvetése.

“Az államot jogszabály kötelezi arra, hogy az ötös lottó játékadójának 90 százalékát a Nemzeti Kulturális Alap kaphassa meg. Az új számok tekintetében Magyarország felelős kormánya még 400 millió forintot sem hajlandó fordítani 2011-ben a kultúra gerincét jelentő közművelődésre, az alkotómunkára és a művészetoktatásra, továbbá az ezzel kapcsolatos tevékenységeket szervező, összehangoló civil szervezetek munkájára” – hangsúlyozzák a nyílt levél szerzői, és azt is hozzáteszik, hogy a zárolás több ezer rendezvény megvalósítását, több ezer műalkotás megszületését akadályozza meg.

A hat szervezet vezetői szerint már a 2010 júliusában elrendelt kormányzati zárolások felháborították a kulturális élet valamennyi szereplőjét, ehhez “a kegyelemdöfést” a stabilitási tartalék képzése adja.

Szőcs Géza kulturális államtitkárnak azt róják fel, hogy meglátásuk szerint a vezetőcseréken felül nem hozott olyan konkrét intézkedéseket az elmúlt 9 hónapban, amelyek a kulturális, művészeti és közművelődési terület szereplőit könnyebb helyzetbe hozták volna. Az sem derült ki, hogy van-e a tárcának stratégiai elképzelése az amatőr és a hivatásos művészeti mozgalmakkal kapcsolatosan, és ha van, akkor azt ki alkotta, és miről szól. Mint fogalmaznak: “Miért nem tesz semmit a tervezett intézkedések ellen? Hiszen Ön ma a kultúra címzetes őre…”

A Facebook közösségi portálon létrehozott Összefogás a magyar kultúráért oldalon bárki csatlakozhat az aláírókhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik