Élet-Stílus

Tarolt A király beszéde Londonban

admin
admin

2011. 02. 14. 06:29

A jelenlegi brit uralkodó, II. Erzsébet királynő édesapjáról, VI. György királyról készült történelmi dráma (The King's Speech) szinte az összes főbb elismerést besöpörte a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti fényes londoni díjkiosztóján.

A brit alkotás tizennégy jelöléssel szerepelt az igen megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett BAFTA-gála idei listáján, és ezek közül hetet be is gyűjtött. Megkapta a legjobb filmnek, a legkiemelkedőbb brit filmalkotásnak, a legjobb eredeti forgatókönyvnek és a legjobb eredeti filmzenének járó díjat.

Colin Firth vehette át a krónikus beszédhibáival küszködő néhai király megformálójaként nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek odaítélt elismerést. Geoffrey Rush, a király beszédterapeutája a legjobb férfi mellékszereplő, Helena Bonham Carter, aki VI. György feleségét, Erzsébet anyakirálynőt – II. Erzsébet édesanyját – játssza, a legjobb női mellékszereplő lett.

Colin Firth egy éven belül másodszor vonulhatott fel a londoni Covent Garden negyedben emelkedő Királyi Operaház színpadára, hogy átvegye a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerést: tavaly az A Single Man című filmben nyújtott teljesítményével érdemelte ki ugyanezt a BAFTA-díjat.
Firth a díjat átvéve – a közönség nagy derültségére – meg is jegyezte: “Szeretek idejárni”.

A brit filmsztárnak VI. György személyében ezúttal egy sok-sok gátlással, beszédhibákkal küszködő, a nyilvános szerepléseket nem szerető királyt kellett megszemélyesítenie, egy olyan uralkodót, aki soha nem is készült erre a szerepre, csak bátyja, VIII. Eduárd botrányos lemondása után – az angol-brit monarchia ezeréves történetének egyik legsúlyosabb alkotmányos válsága közepette -, számára is teljesen váratlanul találta magát a brit trónon.

A magának való, zárkózott – az alattvalók körében mégis rendkívül népszerű – VI. Györgyben felesége, a 101 éves korában 2002-ben elhunyt Erzsébet anyakirálynő tartotta a lelket, amíg lehetett. Nem sokáig lehetett: György király a rároskadt felelősség, és főképp a világháborús évek megpróbáltatásainak súlya alatt korán összeroppant. Egészsége megrendült, és 1952-ben, alig 57 évesen elhunyt, 26 esztendős leányára, Erzsébetre hagyva a koronát és az akkor már omladozó birodalmat.

A király beszédének alkotói sajátos szójátékot választottak filmjük címéül. A King’s Speech – illetve ha királynő ül a brit trónon, mint jelenleg is, akkor a Queen’s Speech, vagyis a király, vagy a királynő beszéde – a brit parlamentarizmus egyik fő alkotmányos mozzanata. Ez az a beszéd, amellyel a mindenkori uralkodó fényes ceremónia keretében, a Lordok Házában összegyűlt alsó- és felsőházi képviselők előtt, kormánya éves programját ismertetve minden évben hivatalosan megnyitja a soros parlamenti évadot. A film címe ugyanakkor arra is utal, hogy a cselekmény fő sodorvonala VI. György kínlódása beszédhibáival, és beszédterapeutájának hősies küzdelme e fogyatékosság korrigálására.

A Király beszéde elől egy kiemelkedő díjat halászott el vasárnap este egy másik alkotás: a legjobb rendező David Fincher lett a Facebook-sztorit feldolgozó Közösségi háló (The Social Network) című alkotásáért.

A legjobb női főszereplő díját az amerikai-izraeli Natalie Portman kapta a Fekete hattyú (Black Swan) című balettdrámában nyújtott alakításáért.
Ez a film volt A király beszédének legfőbb vetélytársa az idei BAFTA-versenyben, tizenkét jelöléssel, de végül csak ezt az egy elismerést sikerült begyűjtenie.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.