Élet-Stílus

A karton reneszánsza

A farsang idején újra előkerülnek a Szilveszterkor félretett italos kartondobozok és arra biztatnak, hogy magunkra öltsük őket - kicsit átalakítva.

Úgy látszik, visszatérőben vannak a papírruhák és az újrahasznosítható anyagokból készült ruhadarabok. Ilyen például a karton is, amiből régebben, az 50-es, 60-as években készítettek könnyű, nyári ruhákat. Idén a divattervezők és kellékesek előszeretettel választják alapanyagként az olcsón beszerezhető, könnyen felhasználható kartont, melyből divatos és szexi kiegészítőket kreáltak a merészebb bálozóknak.

Ma a köznyelvben is találkozhatunk a kartonruha kifejezéssel, ami nem a papírból előállított ruhákat, hanem a közepes erősségű és finomságú pamutvásznat fedi. Ezeket a „kartonokat” többnyire nyomott mintával forgalmazzák ruhákhoz, kötényekhez és ágyneműhuzatokhoz egyaránt.

Tehát a ruhaiparban a karton anyaga nem más, mint pamutszövet vászonkötésben. A régebbi változatok pörgős fazonú szoknyarésszel, szűk derékkal megtervezve és egy vékony övvel összehúzva váltak ismertté. Később viszont a keményebb, merevebb zsákfazonú modellek lettek a népszerűbbek.

A most említett, farsangra ajánlott ruhadarabok meglepő módon nem a ruhaiparban elhíresült kartonból, hanem a papírból előállított mezei kartondobozból készültek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik