Élet-Stílus

Az utolsókat rúgja a tél

Szép lassan, de annál biztosabban vonul vissza a tél, de a hétvégén még viharos széllel küld ízelítőt az erejéből. Az átlaghoz képest hűvösebb lesz a február, de mínuszok már többnyire csak éjszaka lesznek. A szombati szél jócskán megdolgozza majd hőérzetünket.

A következő hetekben valamivel az átlag alatt várható a hőmérséklet: a februárban szokásos 4-5 Celsius-fok helyett 2-3 fokot mérhetünk. A hónap végén az országos maximumhőmérséklet egyébként átlagosan 6-7 fok – tudta meg az fn.hu az Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ).

Szélviharok jönnek

Péntek estétől egy hidegfront éri el Magyarországot, ami a hét legvégére az egész Kárpát-medencébe visszahozza a telet. Szombat hajnalban északkelet felől felszakadozik a felhőzet, és az időnkénti felhősödés mellett több órára kisüt a nap, csak délnyugaton lesz több a felhő. Szombaton eleinte főként délen és nyugaton zápor, hózápor még lehet, majd mindenütt megszűnik a csapadék. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 6, a legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +5 Celsius-fok körül alakul.
Szombaton a hajnaltól és napközben északnyugatira, majd északira forduló szelet több helyen kísérik viharos, 60 km/órás széllökések, de elsősorban a Dunántúl középső részén és északkeleten 70-80 km/órás széllökés is előfordulhat.

Amitől hidegebbnek érezzük

A szél egyébként az egyik legfontosabb hőérzetet befolyásoló tényező a szél, ugyanis szó szerint elfújja a testünk körül lévő hőburkot. Télen a „jeges” szél miatt számottevően hidegebbnek érezzük az időt, magyarul: tiszta, szép időben adott hőmérséklet és öltözék mellett semmi bajunk nem esik, míg ha ugyanakkor erős szél fúj, már fázunk, arcunk, kezünk elfagyhat. A szél erejét és a léghőmérsékletet ismerve a „wind chill”, vagyis hőérzet paraméter alapján egzaktul kiszámolható, amiből megtudhatjuk, hogy mennyivel csökkenti a hőérzetet.

forrás: Internet Accuracy Project

forrás: Internet Accuracy Project

A másik ilyen tényező a levegő páratartalma. A párás levegő jóval hidegebb érzetet kelt, mert a víz hővezetése nagyobb a levegőénél, így a nedves levegő hővezetése is jelentősebb a szárazabb levegőéhez képest. Így a hideg, párás időben több hőt von el a környezet szervezetünktől, mint alacsonyabb relatív nedvességtartalmú légtömegben.

Szórványos napsütés

A hidegfronttal azonban szárazabb levegő érkezik fölénk, jelentős mennyiségű, azaz 5 mm-t meghaladó csapadék sehol nem várható. Vasárnaptól szerdáig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, de keleten, északkeleten napos időszakokra is számítani lehet. Nyugaton, délnyugaton hószállingózás, gyenge havazás is előfordulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik