Élet-Stílus

Nagy Anna: van és lesz magyar film

A kormányszóvivő szerint nincs alapja a magyar filmszakma jövője iránti aggodalmaknak, „most is van magyar film és lesz is”. A milliárdos közpénzeket használó Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) pénzügyi működésének rendbetétele éppen a magyar filmszakma érdekében történik - mondta Nagy Anna.

A magyar állam 2011-ben mintegy 4,4 milliárd forintot szán filmekre – hívta fel a figyelmet a kormányszóvivő, aki ennek alapján úgy látja, nincs ok arra, hogy a filmes szakma aggódjon. Amit viszont mindenképpen meg kell nézni, hogyan történhetett meg az, hogy eddig szétfolytak pénzek – fogalmazott, utalva arra, hogy 7,4 milliárd forintos hiányt halmozott fel Magyar Mozgókép Közalapítvány. A kormányszóvivő kaotikusnak minősítette a magyar filmek eddigi, közpénzekből történt támogatási gyakorlatát.

Szabályellenes működés, ad hoc „tűzoltó jellegű” kormányzati támogatások, költségvetési fedezet nélkül aláírt támogatási szerződések, e „virtuális” állami támogatások terhére felvett banki hitelek, több mint 5 milliárdos hitelállomány, 7 milliárdos hiány, mindemellett kirívóan magas bérek, béren kívüli juttatások és indokolatlan prémiumok kifizetése, totálisan átláthatatlan támogatási politika – ezekkel lehet jellemezni Nagy Anna szerint az MMKA eddigi működését.
A kormány ezért és a közpénzekkel való felelős bánásmód érvényesítése érdekében úgy döntött, hogy rendet tesz a magyar filmszakma működésében kiemelten fontos és az összeomlás szélére került közalapítványnál – tette hozzá. Hangsúlyozta, hogy a kormány felkérte a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt a közalapítvány működésének átvilágítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik