Élet-Stílus

Milyen formában vannak a riválisaink? – videó

A magyarok csoportriválisai közül csak Hollandia és a Moldova nyerte meg szerdai elkészülési mérkőzését, Svédország ikszelt, s büntetőkkel alulmaradt Ukrajnával szemben.

Az E betűjelű Európa-bajnoki selejtezőcsoportot hibátlan teljesítménnyel vezető Hollandia Ausztriát oktatta Eindhovenben, annak ellenére magabiztos győzelmet aratott, hogy soraiból Rafael van der Vaart, Nigel de Jong és Robin van Persie hiányzott.

Ott volt viszont a pályán Wesley Sneijder, aki szenzációs góllal szerezte meg a vezetést övéinek, Theo Janssen történt kényszerítője után kapásból zúdította a labdát a léc alá. A szünet után Klaas Jan Huntelaar közeli fejessel duplázta meg a hollandok előnyét.

A Schalke-csatárra – mások mellett, persze… – különösen kell figyelni majd a márciusi Eb-selejtezőn, lévén az utóbbi időben „megtáltosodott”, a legutóbbi hat válogatott fellépésén a 10. gólját szerezte. Egy-egy büntetővel alakult ki a 3-1-es végeredmény.

Hollandia-Ausztria 3-1

„Nem túl jó kezdés után csaknem megközelítette a csapat azt a teljesítményt, ami elvárható tőle” – nyilatkozta Bert van Marwijk holland szövetségi kapitány, aki szerint a vb után, selejtezősorozat közben nem könnyű barátságos találkozókra felpörögni.

A hollandok továbbjutását egyébként mindenki biztosra veszi a selejtezőcsoportban, a második hely szempontjából a svéd csapat lehet a magyarok legnagyobb riválisa. A skandinávok négycsapatos tornán, Cipruson hangoltak a kvalifikációs meccsekre.

Svédország-Ukrajna 1-1, 11-esekkel: 4-5

A kedden magabiztosan, 2-0-ra diadalmaskodtak a vendéglátók válogatottja felett, a szerdai döntőben azonban nem bírtak az Eb-társházigazda ukránokkal, akik 1-1-es eredmény után büntetőkkel győztek – holott 45 percig Zlatan Ibrahimovic is pályán volt a svédeknél. A Milan csatársztárja gólpasszal rukkolt elő, ő csúsztatta Johan Elmander elé a labdát, aki 16 méterről irtózatosan nagy gólt ragasztott a jobb felső sarokba.

A játék képe alapján nem lett volna meglepő, ha finnek többgólos vereséggel Gentből, nem kis szerencsével azonban 1-1-es döntetlent értek el Belgium ellen. Finnország nem sokkal a lefújás előtt Roni Porokara révén egyenlítettek: az éppen Belgiumban, a Germinal Beerschotban légióskodó szélső 13 méterről lőtte a labdát bal alsó sarokba.

Belgium-Finnország 1-1

A selejtezőcsoportban utolsó, pont nélküli San Marinónak még a szintén gyengécske Liechtenstein ellen sem volt sikerélménye, 1-0-ás vereségét azonban foghatja arra, hogy szinte végig emberhátrányban futballozott. Moldova sem brillírozott: egy utolsó percben szerzett tizenegyes góllal tudta csak két vállra fektetni Andorrát Lagosban.

Felkészülési mérkőzések:
Magyarország-Azerbajdzsán 2-0

San Marino-Liechtenstein 0-1 (0-0)
Gól: Polverino (57.)
Kiállítva: Vannucci (3., San Marino)

Andorra-Moldova 1-2 (0-0)
Gól: Ayala (52.), ill. Picusciac (66.), Bugaiov (90., 11-esből)
Kiállítva: Lima (38.), ill. Suvorov (54.)

Svédország-Ukrajna 1-1 (1-1), 11-esekkel: 4-5
Gól: Elmander (7.), ill. Devics (20.)

Belgium-Finnország 1-1 (0-0)
Gól: Witsel (81.), ill. Porokara (92.)

Hollandia-Ausztria 3-1 (1-0)
Gól: Sneijder (28.), Huntelaar (48.), Kuyt (71., 11-esből), ill. Arnautovic (84., 11-esből)

A selejtezőcsoport állása:
1. Hollandia 12/4 mérkőzés
2. Magyarország 9/4
3. Svédország 6/3 (9-4)
4. Moldova 6/4 (5-3)
5. Finnország 3/4
6. San Marino 0/5

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik