Élet-Stílus

Markó Iván siratta az Operaház leváltott balettigazgatóját

Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas érdemes és kiváló művész táncos, koreográfus állást keres - viccelt Keveházi Gábor a Magyar Nemzeti Balett leváltott igazgatója azon az egyáltalán nem vidám sajtótájékoztatón, ahol eltávolításának körülményeiről beszélt. Markó Iván pedig könnyeivel küszködve állt ki művésztársa mellett.

Horváth Ádám operaénekes, a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jóváhagyásával közel két hete az azerbajdzsáni születésű Eldar Alievet nevezte ki a Magyar Nemzeti Balett megbízott művészeti igazgatójává, miközben Keveházi Gábort, akinek 2015-ig érvényes szerződése volt az operaházzal.

Január végén Keveházi még megállapodott a vezetőséggel, hogy a további működés érdekében a balettigazgató helyét az addigi művészeti vezető, Hágai Katalin veszi át, míg Keveházi művészeti vezetőként dolgozik tovább. Rá egy nappal azonban a Magyar Állami Operaház miniszteri biztosa közölte, hogy a Nemzeti Erőforrás Minisztérium jóváhagyásával meneszti a Kossuth-díjas Keveházit, helyére pedig Eldar Alijevet nevezte ki igazgatóvá, akit eredetileg Keveházi szerződtetett próbavezető balettmesternek.

Bár ezek a tények már korábban is ismertek voltak, most mégis sajtótájékoztatót tartottak, ahová az eredeti terv szerint Keveházi Gábor mellett felszólalt volna Seregi László koreográfus, Hágai Katalin művészeti vezető és Markó Iván Magyarország leghíresebb balettművésze is, ám a többiek betegsége miatt csak Markó állt ki a leváltott vezető mellett. A győri balett megalakítója könnyeivel küzdve Keveházi vállát átölelve elmondta, hogy milyen rég óta (még gyerekkorukból az Állami Balett Intézetből) ismeri őt, és hogy mennyire szereti.

A szomorú közjáték után Keveházi azt is elmondta, hogy az új vezetővel leépítések is várhatóak majd a nemzeti balettnél. A jelenlegi 110-ről 80 főre csökkentenék a létszámot, így vélhetően nem lesz képes ilyen magas színvonalat nyújtani, mint eddig, és a betegségek sérülések, hiányzások miatt több darab előadható sem lesz. Mindemellett szerinte pedig a magyar viszonyokat nem ismerő Eldar Aliev azt az elért eredményt sem lesz képes fenntartani, amely során Európában a párizsi mellett egyedül a magyar balett volt képes saját iskolát létrehozni, azaz kinevelni saját tehetségeinket, akik az érvényesülés lehetőségét is megkaphatták hazájukban.

A leváltott balettművész az fn.hu-nak elmondta, hogy nem nyugszik bele a miniszteri biztos döntésébe, és a munkaügyi bírósághoz fordul. Az új pályázat kiírásáig mindenesetre Eldar Aliev a megbízott belettigazgató. Ő a pályafutását a szentpétervári Kirov Balettnél kezdte, a társulattal 13 éven át bejárta a világ legnagyobb színházainak – egyebek között a Covent Garden, a Párizsi Opera, és a New York-i Metrpoplitan – színpadait. A Magyar Nemzeti Balettnél pedig balettmester volt eddig.
Egy reklámvideó Alievről

Bár Keveházi Gábor eltávolításának indoka eredetileg az volt, hogy Hardy F. Gábor, a ház átvilágítását végző bizottság vezetője kifogásolta, hogy próbavezetésért külön pótlékot vett fel, Keveházi szerint ez a javadalmazás öt év óta a fizetésének egyik eleme. Operaházi forrásaink szerint a balettigazgató eltávolításának igazi oka az volt, hogy hónapokkal korábban megakadályozta, hogy Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára kinevezze Harangozó Gyulát miniszteri biztosi posztra, helyette végül Horváth Ádámé lett ez a tisztség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik