Élet-Stílus

Illés is győzelmet vár az azeriek ellen

A szerdai rivális ellen korábban két gólt szerző Illés Béla a honlapunknak azt mondta, hogy az utóbbi években sokat fejlődött az azeri válogatott, ezzel együtt a magyarok győzelmét várja.

A magyar csapat Dubaiban, az azeriek elleni elkészülési meccsel hangol a hollandokkal vívandó Európa-bajnoki selejtezőre, s nyilván nem mindegy, hogy milyen hangulatban feszül majd a világbajnoki ezüstérmesnek a magyar válogatott. Egy esetleges győzelem növelheti a fiúk önbizalmát. Ebből a szempontból ideális választás az azeri válogatott.

A volt szovjet tagállam csapata ellen ugyanis hibátlan a mérlegünk, ráadásul a négy győzelem során mindössze egy gólt kaptunk, miközben 13-at szereztünk. A 13-ból kettő Illés Béla nevéhez fűződik, aki az 1997 szeptemberében lejátszott világbajnoki selejtező mellett az 1998 októberi Eb-kvalifikációs meccsen is betalált Azerbajdzsán kapujába.

„Mivel kétszer betaláltam és nyertünk, természetesen kellemes emlékeim vannak az azeriek elleni mérkőzésekről, amelyek azonban a győzelmek ellenére sem voltak éppen könnyűek” – nyilatkozta az FN.hu-nak a korábbi 64-szeres válogatott középpályás, aki nem szakított a futballal, jelenleg az élvonalbeli Szombathelyi Haladás társtulajdonosa.

„Nem voltak magas játékosaik, ezért a földön tartották a labdát, megpróbálták játszani a futballt, igaz, kevés eredménnyel. Azóta szerintem sokat változott az azeri labdarúgás, méghozzá az előnyére” – tette hozzá Illés, aki szerdán magyar győzelmet vár. „Nem mindegy, milyen hangulatban készülhetünk majd a hollandok elleni selejtezőre, egy esetleges győzelem egyenként a játékosoknak, s a csapatnak is önbizalmat adhat. Reményeim szerint Azerbajdzsán ellen folytatódik az ősszel megkezdett jó sorozat.”

Illés Béla valamennyi győztes meccsen játszott az azeriek ellen (MTI)

Illés Béla valamennyi győztes meccsen játszott az azeriek ellen (MTI)

Az Eb-esélyeket illetően is faggattuk a pályafutása során a Haladásban, a Honvédban és az MTK-ban is megfordult volt labdarúgót, aki elmondta, Hollandia egyértelmű favorit a csoportban, de svédeket „végre most legyőzhetjük”, márpedig – tette hozzá – a finnek elleni siker mellett egy újabb bravúrral meglehet a pótselejtezőt érő második hely.

Ugyanakkor a mielőtt rálépnénk – reményeink szerint – a Lengyelországba és Ukrajnába vezető útra, Dubaiban akad dolga a válogatottnak. Egervári Sándor kiválasztottjai közül Kádár Tamás, Lipták Zoltán és Szalai Ádám sem játszhat sérülés miatt Azerbajdzsán ellen – utóbbit Tököli Attila helyettesítheti, aki hét év után ölthet ismét címeres mezt.

„Egervári Sándor nekem is azt mondta, amit a médiában is nyilatkozott, azaz hogy mindent figyelembe véve én vagyok legjobb megoldás, a játékstílusom illik bele leginkább abba a játékrendszerbe, amelyre törekszik, és szerinte tudok segíteni a csapatnak” – mondta a Kecskemét 34 éves támadója, aki az FN.hu-nak adott korábbi interjújában még azt is elmondta, hogy a visszatérése alkalmából nem készül különleges gólörömmel, ha betalál a kapuba – márpedig ebben bízik -, visszafogottan, egyszerűen ünnepel majd.

Ünneplésre készülnek a szurkolók is, miután a papírforma magyar győzelmet ígér, de óvatosságra inthet mindenkit, hogy a szerdai ellenfél – amelynek a legismertebb tagja a szövetségi kapitány, a játékosként világ- és Európa-bajnok, edzőként is Eb-győztes német Berti Vogts – ősszel Európa-bajnoki selejtezőn 1-0-ra legyőzte a törökök együttest. A világranglistán 99., azaz 62 hellyel mögöttünk álló Azerbajdzsán egyébként egy győzelemmel és két vereséggel jelenleg ötödik az Eb-selejtezőcsoportjában.

Felkészülési mérkőzés:
Azerbajdzsán-Magyarország, Dubai, 18:00 (FN-élő)

Tippelje meg az eredményt!

—-Az eddigi mérkőzések—-
1996.11.10., Baku, vb-selejtező:
Azerbajdzsán-Magyarország 0-3 (0-1)
Gól: Nyilas (2), Urbán

1997.09.10., Budapest, vb-selejtező:
Magyarország-Azerbajdzsán 3-1 (2-0)
Gól: Klausz, Halmai, Illés, ill. Licskin

1998.10.10., Baku, Eb-selejtező:
Azerbajdzsán-Magyarország 0-4 (0-0)
Gól: Dárdai, Illés, Pisont, Fehér

1999.09.08., Budapest, Eb-selejtező:
Magyarország-Azerbajdzsán 3-0 (1-0)
Gól: Sebők, Egressy, Sowunmi

Ajánlott videó

Olvasói sztorik