Élet-Stílus

Taccsra tették a Szépművészetit

admin
admin

2011. 02. 08. 06:30

Miután a kormány elvetette a Szépművészeti Múzeum felszín alatti bővítésének tervét, és a széles körű múzeumpolitikai koncepció még nem ismert, az intézmény nem képes tervezni a jövőbeni kiállításait – mondták el az fn.hu-nak a múzeum sajtóosztályán. Más forrásból úgy tudjuk, hogy az ide szánt pénznek máshol már megvan a helye.

Közel kétéves előkészítő munkát húzott keresztbe egy tollvonással a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI), amikor szombaton közölte, hogy a térszín alatti bővítés helyett a fejlesztés a felszín felett valósuljon meg, egy átfogóbb múzeumi fejlesztés keretében, amelyről bővebbet még nem lehet tudni. A föld alatti építkezés finanszírozását 90 százalékban az Európai Unió állta volna, így a kormánynak a közel 3,5 milliárd forintból mindössze 300 millió forintot kellett volna kifizetnie. Most azonban a tárca kifarolt az előző kabinet döntése mögül.

Miközben még egy hónappal ezelőtt a múzeum sajtóosztálya arról tájékoztatta az fn.hu-t, hogy a már egyszer elhalasztott kapavágás után most tavasszal valóban elkezdődnek a munkálatok, kétséges, hogy a múzeum vezetése valóban egyetértett volna a most hétvégén bejelentett minisztériumi döntéssel, ahogyan ez a NEFMI közleményében állt.

Mindenesetre az intézmény főigazgatója, egyelőre nem kívánt nyilatkozni lapunknak. A szombati bejelentés után azonban arról beszélt az Magyar Távirati Irodának, hogy a Szépművészeti Múzeum térszín alatti bővítésének projektjét ugyan elvetette a kormány, a múzeum bővítésének tervéről azonban nem tett le a kabinet, meg kívánja vizsgáltatni ugyanis annak lehetőségét, hogy a bővítés a felszín felett, egy komplex múzeumi fejlesztés keretében valósuljon meg. A főigazgató akkor kiemelte azt is, hogy a múzeum alapvető érdeke a bővülés, hiszen a világ összes nagy múzeuma átesett ezen az elmúlt két-három évtizedben. Szerinte a Műcsarnok mögötti területen lenne lehetőség egy nagyobb léptékű múzeumi fejlesztésre, amely magában foglalhatná a Szépművészeti Múzeum fejlesztését is.

A múzeum sajtóosztályán mindemellett elmondták, hogy jelenleg a döntés ismeretében tehetetlenek, ugyanis nem tudják, milyen kiállításokat szervezzenek, mert az utóbbi két évben minden tervüket a most lefújt kibővítéshez szabták. Így majd csak azután tudnak ismét a jövőről beszélni, ha megismerik a kormány múzeumpolitikai koncepcióját.

A minisztérium a közleményében nem indokolta a döntést, de azt ígérte, hogy február közepén Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára és Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója a sajtó bevonásával tájékoztatja majd a közvéleményt. Szakmai körökből azonban úgy értesültünk, hogy az Szépművészetitől a kormányhoz visszakerült közel 3 milliárd forintos uniós forrást szimbólumértékű beruházásra, a Budai Vár felújítására kívánják inkább felhasználni.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.